avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea veniturilor asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea veniturilor asociatiei de proprietari

O asociatie de proprietari care detine venituri obtinute din reclame le poate folosi cu titlu de imprumut pentru instalarea centralelor termice de apartament pentru fiecare membru al asociatiei?
In asociatia noastra ne confruntam cu o situatie particulara si anume sistemul de incalzire al blocului a fost debransat din motive pe care nu le detaliez sa nu va iau prea mult timp. In aceste conditii proprietarii sunt obligati sa-si monteze centrale termice de apartament iar asociatia a decis in adunare extraordinara sa foloseasca banul comun, veniturile proprii destinate investitiilor, pentru a imprumuta fiecare proprietar cu suma de 6000 ron pe durata de 2 ani pentru instalarea centralelor proprii. Este asa ceva posibil legal, si pe baza carei legislatii? adica asociatia de proprietari sa faca imprumuturi cu recuperarea banilor in 2 ani? Daca nu este posibil legal cui ne putem adresa sa semnalam acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:41, 20 Ianuarie 2009
Dar de partea a-2-a nu amintiti nimic stimate utilizator smaria:
Legea 230/2007 :
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Din moment ce ad. generala a hotarat sa dea cu imprumut ecesti bani, dv de ce sunteti impotriva?
Ok! Sunteti impotriva chiar si fara motiv. Atunci atacati in justitie , cun spune legea in 45 zile, obtineti hotararea de suspendare a hotararii adunarii generale si s-a rezolvat problema.
Bafta si ganduri bune va doresc.
Incep prin a raspunde dnei smaria: nu este normal ca asociatia sa devina institutie de creditare, dar legile strimbe si chichitele avocatesti s-ar putea sa va faca sa pierdeti, daca au trecut cele 45 de zile. Oricum, nu inteleg de ce din moment ce nu aveti caldura si apa calda, nu faceti si dv-stra un imprumut la asociatie. Pe urma mai este o problema. Din moment ce acesti bani provin din alte surse, de ce se dau cu imprumut UNOR locatari si nu se repartizeaza tuturor locatarilor pentru aceiasi lucrare - centrala de apartament, de exemplu, sau lambrisarea casei scarilor cu lemn de tek, clante din aur la usile de acces in scara, marmura de cararra, faianta pictata manual din spania sau orice altceva va trazneste prin cap, DAR FIIND IN FOLOSUL TUTUROR LOCATARILOR ( cind spun "repartizeaza" sa nu intelegeti NUMERAR, ci contractarea lucrarii de catre asociatie in folosul tuturor, caci daca dati banii cash unii s-ar putea sa-si cumpere muraturi de ei). O solutie cu mult mai simpla ar fi ca din acesti bani sa va acoperiti cheltuielile lunare de intretinere, iar cine vrea centrala de apartament sa-si puna.
Termin cu un comentariu pentru d-nl adriantot: desi sint nou pe acest forum, am citit foarte multe din raspunsurile dv-stra, pe care le consider fundamentate si la obiect. De data asta cred insa ca sinteti fie ironic, fie interesat: daca d-na smaria este o pensionara cu 275 lei/luna? La care justitie sa se adreseze, la Bucuresti sau la Haga?
smaria,
Reactia dv la raspunsul dlui adriantot (si nu numai) suna a... faptul ca dv v-ati instalat centrala pe banii dv (poate chiar prin credit cu rate purtatoare de dobanda) si ceilalti ar putea beneficia de un "credit” fara dobanda”.
De ce ar fi ilegal un asemenea imprumut, daca se intocmesc acte si se indeplinesc procedurile si toti locatarii - cu exceptia dv - sunt de acord? Sa presupunem ca blocul e in stare buna, partile comune nu au nevoie de reparatii etc... Ce ar trebui sa se intample cu banii adunati din chirie? Sa fie doar "purtatorii” unei dobanzi de 2 lei cand ar putea fi ajutati oamenii sa traiasca mai bine, cand ar putea fi rezolvata o problema a "cotelor comune” la plata caldurii si apei calde – unde exista mereu asa-zisele pierderi (si care s-ar diminua considerabil daca toti ar avea centrala de apartament)?
Pt ca sunteti ata de nemultumita ati putea cere ca suma adunata sa fie impartita la nr-ul de apartamente si... suma ce v-ar "reveni” dv sa fie scoasa din calcul, deci sa nu se "imparta” prin imprumut si sa ramana in cont.
Nemaifiind "la comun” cu toate instalatiile se poate vorbi despre imbunatatirea proprietatii comune...
La ce va expuneti, daca toti ceilalti sunt de acord? Poate veni cineva de la primarie sa spuna... ce? Sa spuna locatarilor care au venituri din chirie (la nivel de asociatie) ca de nu au stricaciuni prin zonele comune trebuie sa tina banii in cont? Doar exista atatea blocuri in care asociatia plateste separari de gaz (tevile trec si pe proprietatea privata – veti spune ca "e altceva”), se imprumuta oamenii care au restante la plata intretinerii (si banii sunt returnati in rate)... Este aceasta infractiune, sau macar contraventie?
Chiar voi intreba la primarie – sa aud personal daca nu e voie...
IRIMESCU NICOLAE a scris:

O solutie cu mult mai simpla ar fi ca din acesti bani sa va acoperiti cheltuielile lunare de intretinere, iar cine vrea centrala de apartament sa-si puna.
Termin cu un comentariu pentru d-nl adriantot: desi sint nou pe acest forum, am citit foarte multe din raspunsurile dv-stra, pe care le consider fundamentate si la obiect. De data asta cred insa ca sinteti fie ironic, fie interesat: daca d-na smaria este o pensionara cu 275 lei/luna? La care justitie sa se adreseze, la Bucuresti sau la Haga?

Aveti dreptate mai putin remarca cu ironia.
Dar atentie :
art 24 din Norme
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli

Asadar nu e leal ca din aceste fonduri sa se plateasca intretinerea in care evident sunt incluse datoriile catre furnizori de utilitati.
Mi se pare buna varianta propusa de dv ca aceste sume sa fie repartizate fiecaruia la fond de reparatii si folosite pentru plata instalarii acestor centrale individuale, iar proprietarul care are deja centrala sa ramana cu acesti bani in fondul de reparatii pentru alte lucrari.
Sper ca impreuna sa gasim solutiile cele mai bune pentru majoritatea proprietarilor.
Cu ganduri bune ,
Adrian

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri asociatie de proprietari courvoisier courvoisier Care sunt fondurile speciale? Cum se constituie, in ce scop si cum se folosesc. (vezi toată discuția)
Utilizare donatii cristian_conea cristian_conea In ce scopuri se pot utiliza fondurile \"2% din impozit\" donate catre asoc.de proprietari ? (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la bloc adidanni adidanni as dori sa știu care șunt prevederile legii cu privire la constituirea fondului de reparatii de catre asociatiile de proprietari. (vezi toată discuția)