Buna seara!
Sunt o mama care traiesc in Spania si doresc ca la vara sa ma reintorc in Romania.In luna iunie voi avea primul meu bebe.Ma intereseaza sa stiu daca voi avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.Eu am o firma si de moment sunt in concediu medical pt niste probleme cu sarcina.Vreau sa adaug ca eu cotizez la asigurarile sociale din Spania de un an.Daca e sa`primesc indemnizatia in Romania se va lua in calcul la cat am cotizat eu aici?
Va multumesc!
la vremea respectiva am raspuns gresit!!!..dar am puterea sa recunosc..
pentru toata lumea am gasit pe net urmatorul articol
sper sa-l gasiti interesant si util
Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei copiilor
Romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia si ei de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a primi banii, mamicile trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartin si, pe langa actele obligatorii necesare, acestea trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Indemnizatia se acorda in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, persoanele care se afla sau urmeaza sa intre in concediu de crestere a copilului pot beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului in valoare de minimum 600 de lei sau pot opta pentru obtinerea a 85% din veniturile obtinute in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului. Valoarea indemnizatiei primite de reprezentantul legal se determina ca suma totala a tuturor veniturilor realizate in ultimul an anterior datei nasterii copilului impartita la 12. Beneficiarii dreptului pot primi un plafon maxim de 4.000 de lei. In cazul in care din calculul indemnizatiei rezulta o valoare mai mica de 600 de lei, reprezentantul legal va primi 600 de lei. Indemnizatia este acordata pentru cresterea copilului pana la doi ani, respectiv trei ani pentru copiii cu handicap.
Recalcularea sprijinului
Persoanele care beneficiaza in prezent de indemnizatia de 600 de lei si doresc recalcularea acesteia se pot adresa Agentiei pentru prestatii sociale. Beneficiarii trebuie sa se prezinte la ghiseele Agentiei cu o cerere scrisa care sa contina numele si prenumele, codul numeric personal si adresa atat a beneficiarului, cat si a copilului pentru care se solicita indemnizatia. De asemenea, reprezentantul legal trebuie sa prezinte o copie dupa cartea de identitate, adeverinta eliberata de angajator cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (daca este cazul documentele doveditoare potrivit carora s-au realizat venituri suplimentare) si o copie dupa certificatul de nastere al copilului. Persoanele cu domiciliul in Bucuresti se pot adresa Agentiei pentru Prestatii Sociale a Municipiului Bucuresti, situata pe Strada Hambarului, nr. 6, sector 2. Documentele pentru recalcularea indemnizatiei pot fi depuse pana la cel tarziu 30 iunie 2009.
Documentele obligatorii
Mamele care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa depuna la Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor pe raza carora domiciliaza un dosar complet pentru a intra in posesia indemnizatiei pentru cresterea copilului. Actele necesare obtinerii indemnizatiei sunt urmatoarele: cerere de acordare a indemnizatiei, certificatul de nastere al copilului (in cazul in care nu a fost intocmit trebuie prezentata o copie legalizata a actului constatator nasterii) si o adeverinta eliberata de angajator privind veniturile reprezentantului legal realizate in ultimele 12 luni. In cazul in care reprezentantul legal obtine venituri din activitati independente sau din activitati agricole, acesta trebuie sa prezinte dovada eliberata de autoritatile competente, care trebuie sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.
Romanii din statele UE
Noua lege este de asemenea aplicata si romanilor care lucreaza legal in statele membre UE. Astfel, romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a beneficia de acest drept, titularul legal trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartine si, pe langa actele obligatorii, acesta trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Reprezentantii legali primesc indemnizatia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestia la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.
Cine are dreptul
Dreptul la indemnizatie in cuantumul a 85% din venituri pentru cresterea copilului se acorda si persoanelor care la inceputul anului se aflau in una dintre urmatoarele situatii:
in concediu de crestere a copilului si beneficiaza de indemnizatia de 600 de lei;
in plata stimulentului lunar (este echivalent cu 100 de lei si se acorda persoanelor care au renuntat la concediul de maternitate deoarece realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit);
erau indreptatite sa beneficieze de stimulent lunar sau indemnizatie si nu au solicitat acest drept;
cererea privind acordarea indemnizatiei nu a fost solutionata pana la data de 31 decembrie 2008.
Ce trebuie sa contina dosarul
Pentru obtinerea indemnizatiei trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
cerere de acordare a indemnizatiei;
certificatul de nastere al copilului (in cazul in care nu a fost intocmit trebuie prezentata o copie legalizata a actului constatator nasterii);
o adeverinta eliberata de angajator privind veniturile reprezentantului legal realizate in ultimele 12 luni. In cazul in care reprezentantul legal obtine venituri din activitati independente sau din activitati agricole, acesta trebuie sa prezinte dovada eliberata de autoritatile competente, care trebuie sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.
av. Ileana Schwarz