Buna ziua , prorblema mea se prezinta in felul urmator :
Am castigat in instanta o casa +teren , imobilul mi-a fost predat de primarie prin proces verbal de predare primire , pe procesul verbal este precizat sa se respecte art 15 din legea 10/2001
Ce trebuie facut in continuare ?
Am primit lista cu cei care au contract de inchiriere , solicitand-o de la Administratia fondului imobiliar , iar in aceast act este precizat din nou : "Ca urmare , contractuld e inchiriere detinut de dvs cu S.C Romvial S.A isi inceteaza aplicabilitatea, urmand ca noul proprietar sa va respecte dreptul de locatiune conform prevederilor art.15 din legea nr 10/2001 .
Citind articolul cu numarul precizat am descoperit mici nelamuriri in cazul meu :
Art. 15
(1) Contractele de închiriere prevăzute la art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999 se vor încheia pentru o perioadă de 5 ani. În cazul în care chiriaşului i se pune la dispoziţie o altă locuinţă corespunzătoare, acesta este obligat să elibereze de îndată locuinţa ocupată. (Imobilul nu a fost instrainat nimanui deoarece el se afla in litigiu)
(2) Neîncheierea noului contract de închiriere în cazul prevăzut la art. 9 şi 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999, cauzată de neînţelegerea asupra cuantumului chiriei cerute de proprietar sau de pretenţia acestuia de restrângere a suprafeţei locative pentru persoanele prevăzute la art. 32 alin. (1) din aceeaşi ordonanţă, atrage prelungirea de drept a contractului de închiriere până la încheierea noului contract.
Doresc sa precizez urmatorul aspect Contractele de inchiriere sunt incheiate cu romvial la 4 persoane , 2 dintre acestea in anul 1991 , 1 in anul 1992 , si altul in anul 1973
Ce pot face in continuare si ce trebuie facut conform acestui articol legislativ ?
Cate persoane pot intra pe un singur contract una singura sau o intreaga familie?
Care sunt drepturile mele si care sunt drepturile chiriasilor ?
Exista vre-o posibilitate in care pot fi evacuati mai devreme de 5 ani?
Este o procedura extrem de minutioasa, aveti insa descrierea detailata atat in Legea 10/2001, cat si in OUG 40/1999. Mai intai trebuie sa notificati chiriasii de schimbarea proprietarului si de faptul ca au incetat contractele lor de inchiriere, ca solicitati incheierea contractelor de inchiriere conform legii si sa stabiliti data si locul intalnirii. Notificarea se face prin executor judecatoresc, cu confirmare de primire in termen de 30 de zile de la deschiderea rolului fiscal. Atentie la conditiile de forma ale acestor proceduri, pentru ca lipsa notificarilor sau lipsa datei sau locului intalnirii au constitutit deseori in instanta motive invocate cu succes de chiriasi.
Revin cu noi informatii o parte din chiriasi au decedat care aveau contract contractele lor nu au fost declarate la ROMVIAL pentru a fi radiate , iar dupa treaba asta ce s-a intamplat? Chiriasul singurul care a mai ramas cu cotnract a inchiriat la negru altora si le ia chirie.
Cum pot proceda : faptul ca inchiriaza altora fara contract si fara sa declare acele persoane care au decedat aveau contract , si eventual sa inchiriezi la negru fara sa declari venitu consider ca este o infractiune cum pot proceda? cum pot dovedi acest lucru?
Initial cand am primit de la AFI lista cu contractele de inchiriere mie imi figurau contracte valabile 4 la numar , odata ce ajung acolo constat cu surprindere ca 3 dintre acele persoane au decedat si ca sunt altii in locul lor dar cum ? Fara contracte
Ce pot face in acest caz?
angajati de urgenta un avocat care sa va prezinte toate optiunile pe care le aveti in aceststadiu si cu care eventual sa porniti o actiune in evacuare. daca taraganati lucrurile nici peste 10 ani nu intrati in casa sau sa primiti chirie la nivelul pietei.
situatia dvs este complexa si pierdeti timp inutil si pretios incercand sa va descurcati singur daca nu aveti studii juridice.
cu un avocat bun s in functie de actele dvs puteti scapade ei mai repede de 5 ani. numai un avocat care sa vada actee concret va sti ce e de facut in cauza dvs pariculara