avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport

Ce inseamna mai exact donatie cu scutire de raport? Nu mai exstia obligativitatea intoarcerii apartamentului donat in masa succesorala? Cu ce ajuta scutirea de raport?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Pântea , utilizator 22:49, 7 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raportul donatiilor este obligatia pe care o au intre ei, unii fata de altii, descendentii si sotul supravietuitor ai lui de cujus (decedatul), care vin efectiv si impreuna la mostenire, de a readuce la mostenire bunurile pe care le-au primit cu titlu de donatie de la de cujus, cu exceptia situatiei in care dinatorul a dispus scutirea de raport. Explicatia acestei obligatii consta in aceea ca, avand in vedere afectiunea care exista intre de cujus si acesti mostenitori, donatia reprezinta un avans asupra mostenirii si nu o liberalitate facuta unuia in detrimentul celorlalti. Obligatia de raport nu este imperativa, in acest caz donatorul poate scuti donatarul de raport, donatia urmand a fi redusa numai daca este excesiva.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
ContSters72844, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a intelege ce inseamna scutirea de raport,mai intai trebuie explicat ce inseamna raportul donatiilor.Astfel,raportul donatiilor reprezinta obligatia pe care o au intre ei sotul supravietuitor si descendentii defunctului care vin impreuna la mostenirea legala de a readuce la masa succesorala bunurile care le-au fost donate fara scutire de raport de cel care lasa mostenirea.Practic,se prezuma ca donatiile facute descendentilor si sotului supravietuitor au fost de fapt un fel de avans al mostenirii.De exemplu eu daca am 2 copii si ii donez unuia dintre ei 100 lei iar la moartea mea ramane de impartit o avere de 200 lei,150 lei ii vor reveni descendentului care nu a beneficiat de donatie iar numai 50lei vor mai fi acordati celuilalt deoarece daca adunam acesti 50 de lei cu cei 100 lei donati rezulta ca averea a fost impartita egal,respectiv 150 lei fiecare.

Scutirea de raport are menirea de a inlatura prezumtia ca bunul donat in conditiile aratate ar constitui avans al mostenirii urmand ca beneficiarul donatiei sa nu mai aiba obligatia de a raporta acea donatie.Folosind exemplu anterior,presupunem ca donatia de 100 lei este facuta cu scutire de raport, la moartea mea averea de 200 de lei va fi impartita in cote egale,fiecare copil va primi cate 100 de lei.Ce se observa?cel care a beneficiat de donatie primeste mai mult deoarece el nu a mai avut obligatia de a raporta donatia iar celalalt primeste mai putin.Scutirea de raport are semnificatia unei desheredari partiale.

Atrag atentia ca in cazul in care este incalcata rezerva unui mostenitor rezervatar,donatia va fi supusa reductiunii indiferent daca este scutita de raport sau nu, variind doar modul de imputarea a respectivei donatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara.
Aș dori să mă lămuresc și eu asupra unei probleme.
Mama mea a fost păcălită de o soră a mea și i-a făcut act de donație cu sarcini (nu sunt specificate) și cu scutire de raport, mama având peste 82 de ani. Dar la întocmirea dosarului la notariat, sora mea a prezentat o adeverință medicală de la propriul său medic de familie (nu a prezentat aviz psihiatric și nici asistată de autoritatea tutelară). Ce șanse am în instanță să se constate nulitatea absolută, având în vedere și faptul că eu am fost procuratoarea de fonduri sub rezerva că îmi va face acte pe apartament pe numele și în favoarea mea. Tot eu suportând toate cheltuielile de înmormântare.
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
Elisabeta Pântea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie bani in completarea achizitiei unui imobil snowflake59 snowflake59 Parintii vor sa imi doneze 30.000 euro pe care o sa-i folosesc ca si completare la achizia unui imobil. Ma intereseaza sa stiu daca donatia se face doar prin ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)