avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals privind identitatea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals privind identitatea?

Bună ziua! Fapta unei persoane de a depune o cerere la o instituţie publică în numele altei persoane, fără însă a prezenta un act de identitate, se încadrează la infracţiunea de fals privind identitatea? Multumesc mult!
Codul penal:

ART. 293
Falsul privind identitatea
Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează încredinţarea unui înscris care serveşte pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.

Cazul expus de dvs. nu se circumscrie infractiunii de fals privind identitatea.
Ati depus cererea fara acordul respectivei persoane,ati semnat in locul ei?
Cererea a fost semnata in locul altei persoane, desi evident scrisul nu-i apartine. Nu stiu daca a existat un acord in acest sens sau nu. Chiar daca ar exista, nu constituie o "prezentare sub o identitate falsa"?
Daca nu prezentati situatia exact nici nu o sa primiti un raspuns concret.
Poate a existat un acord, persoana în numele căreia a fost depusă cererea să-i dat o împuternicire perosanei care a semnat.
Nu cred că este vorba despre fals privind identitatea.
Poate, eventual, în anumite condiţii, să fie un fals în acte sub semnătură privată, prin falsificarea semnăturii.Dacă persoana în numele căreia a fost semnată cererea va dori, poate să-şi însuşească cererea , după cum o poate contesta şi chiar să declare falsul.
Ar fi bine dacă aţi expune complet situaţia, fiindcă , în caz contrar, nu facem decât să emitem supoziţii, poate chiar fără utilitate în speţa expusă de dvs.
Dacă de pildă X i-a dat o cerere scrisă lui Y , pentru a o depune la o instituţie, însă a uitat să o semneze, iar Y o semnează , nu cred să existe vreo infracţiune, acest lucru se întâmplă frecvent.Instituţia nu se va autosesiza cu privire la semnarea cererii de către o altă persoană, însă, dacă titularul cerereii are obiecţiuni, poate să solicite anularea cererii, poate să facă demersurile legale dacă i-au fost lezate interesle şi poate dovedi acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falsul in declaratii la examene mirela1981new mirela1981new Buna. Prezentarea unei persoane la un examen scris, in locul altei persoane, constituie infractiunea de fals privind identitatea? Facultatea este o ... (vezi toată discuția)
Declarare in fals asupra starii civile tarkan tarkan Ce repercursiuni exista asupra unei persoane (sanatoasa din punct de vedere medical) care intr-un act oficial intocmit la notar, declara gresit starea sa ... (vezi toată discuția)
Uz de fals - elementele constitutive ale infractiunii ContSters159316 ContSters159316 conducator auto , oprit de politie , radar, amenda. pana aici totul este clar , doar ca la control conducar=torul auto a predat politistului talonul de la ... (vezi toată discuția)