Codul penal:
ART. 293
Falsul privind identitatea
Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează încredinţarea unui înscris care serveşte pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.
Cazul expus de dvs. nu se circumscrie infractiunii de fals privind identitatea.
Cererea a fost semnata in locul altei persoane, desi evident scrisul nu-i apartine. Nu stiu daca a existat un acord in acest sens sau nu. Chiar daca ar exista, nu constituie o "prezentare sub o identitate falsa"?
Poate a existat un acord, persoana în numele căreia a fost depusă cererea să-i dat o împuternicire perosanei care a semnat.
Nu cred că este vorba despre fals privind identitatea.
Poate, eventual, în anumite condiţii, să fie un fals în acte sub semnătură privată, prin falsificarea semnăturii.Dacă persoana în numele căreia a fost semnată cererea va dori, poate să-şi însuşească cererea , după cum o poate contesta şi chiar să declare falsul.
Ar fi bine dacă aţi expune complet situaţia, fiindcă , în caz contrar, nu facem decât să emitem supoziţii, poate chiar fără utilitate în speţa expusă de dvs.
Dacă de pildă X i-a dat o cerere scrisă lui Y , pentru a o depune la o instituţie, însă a uitat să o semneze, iar Y o semnează , nu cred să existe vreo infracţiune, acest lucru se întâmplă frecvent.Instituţia nu se va autosesiza cu privire la semnarea cererii de către o altă persoană, însă, dacă titularul cerereii are obiecţiuni, poate să solicite anularea cererii, poate să facă demersurile legale dacă i-au fost lezate interesle şi poate dovedi acest lucru.