avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept

Buna ziua,
Acum 15 ani prietena a avut de platit o amenda penala pentru ca a inselat din neatentie intr-un bar la masura si a achitat contra-valoarea acestei amenzi tot in acea periada. Zilele trecute a fost sa solicite eliberarea Cazierului judiciar, insa nu i l-au putut elibera, deoarece figureaza cu acea fapta. Astfel a fost trimisa la Inspecoratul Judeten de Politie pentru a-i elibera cei de acolo cazierul. As dori sa stiu cum se procedeaza pentru a obtine reabilitarea de drept a acestei fapte, mentionand ca in tot acest timp nu a mai savarsit nici o infractiune, pentru a avea cazierul curat. Am citit in Codul Penal la art. 134 ca reabilitarea de drept se face daca in decurs de 3 ani persoana fizica nu a mai savarsit nici o infractiune (iar de atunci au trecut 15 ani fara sa fi savarsit vreo alta fapta), insa nu stiu exact cum se procedeaza in acest caz, unde trebuie facuta cerere de reabilitare (daca este cazul) sau se reabiliteaza la Inspectoratul Judetean in urma verificarii prealabile a persoanei respective?
Va multumesc!
Cu deosebita stima!
Ar fi fost normal ca până la această dată menţiunile privind condmanarea să fi fost radiate din cazier. Dacă nu s-a întâmlat acest lucru , este necesar să se depună o cerere în instanţă prin care să se constate faptul că a intervenit reabilitarea de drept.
Art. 13 din Legea Nr. 290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar:

(1) Persoanele înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;

c) a intervenit amnistia;

d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

e) au decedat;

f) au fost scoase de sub urmărire, s-a dispus faţă de ele încetarea urmăririi penale ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

g) au executat măsura educativă a libertăţii supravegheate, a internării într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ;


Solicitati instantei pronunțarea unei hotărâri prin care să se constate că a intervenit reabilitarea de drept.
Competenta este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea , fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitatea reglementarilor Cristiandragusan Cristiandragusan 9. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 15.- (1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar DCristianC DCristianC Dupa cat timp se sterge cazierul judiciar? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Inscriere sentinta in cazierul judiciar acum 30 de ani .reabilitare. Mateius Mateius Acum 30 de ani am fost condamnat la 1 an si 6 luni cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Aceasta pedeapsa se mai regaseste acum in cazier? (vezi toată discuția)