Pe durata cercetarii disciplinare, angajatorul poate suspenda cim al celui cercetat.
Sa presupunem ca cercetarea disciplinara dureaza 15 - 20 zile si se finalizeaza cu "nesanctionare", sau "clasare", potrivit regulilor interne ale angajatorului. (intruct problema mea este doar teoretica, nu exista un motiv concret pentru clasare, dar pot presupune motive de genul: nu exista o fapta care sa constituie abatere disciplinara, nu a fost sesizata in termen legal sau nu mai poate fi solutionata in termen legal, sau fata de comportarea generala a celui cercetat se considera ca nu este cazul sa se aplica o sanctiune).
Revin: deci avem un cim suspendat pentru 20 zile, si nu avem o sanctiune. Odata cu decizia de "clasare", se dispune si incetarea suspendarii.
Intrebarea este: exista vreo prevedere legala care il protejeaza pe angajat, obligand angajatorul sa "inlature/repare" efectele suspendarii (sa ii plateasca salariul, etc...)?
(eu nu am gasit o astfel de prevedere, ci doar unele indrumari teoretice nesustinute cu argumente legale).
Daca cercetarea a fost abuziva respectiv" nu a existat o fapta care sa constituie abatere disciplinara, nu a fost sesizata in termen legal sau nu mai poate fi solutionata in termen legal" va putei adresa cu o cerere catre angajator pentru a va achita drepturile pierdute pe perioada suspendarii si in cazul in care raspunsul acestuia este nefavorfabil va puteti adresa instantelor de judecata.
Art.52(2) ...Daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activ.anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.″ (Legea nr. 371/2005)
dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
In cazul in care angajatorul nu achita, salariatul are la dispozitie actiunea in instanta .
Daca duc rationamentul initial mai departe, imi pun si urmatoarea intrebare:
Am un cim suspendat pe durata cercetarii (sa zicem 20 zile).
Cercetarea se finalizeaza cu avertisment.
Mai sunt aplicabile in acest caz prevederile art. 52, 2 din C. Muncii?
Va multumesc din nou!
Alte discuții în legătură
Suspendare cim
robertsega32
la societatea noastra a fost surprins astazi un salariat sub influenta bauturilor alcoolice. Conform RI, abaterea este sanctionabila cu desfacerea cim. tot ... (vezi toată discuția)