avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri pentru lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri pentru lipsa de folosinta

Detin cota de 1/3 dintr-un imobil [act de proprietate intabulat in c.f.].Ce sanse ar fi sa obtin in instanta o chirie lunara de la cei care locuiesc in imobil? Mentionez ca imobilul nu este comod partajabil in natura iar o actiune de iesire din indiviziune dureaza mult si implica costuri mari.
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 21:24, 26 August 2012
Precizati daca cei care locuiesc in imobil sunt ceilalti coindivizari sau alte persoane. Daca sunt coindivizari, trebuie sa faceti iesirea din indiviziune.
da,persoana care locuieste este celalalt coindivizar,proprietar pe 2/3 din imobil.Am inteles ca in final instanta va dispune vanzarea la licitatie a imobilului si ma tem ca nu la sub 75%,astfel ca nimeni nu va cumpara.Pot sa cer despagubiri pentru lipsa de folosinta,odata cu introducerea actiunii?
da, dar doar intemeiat pe imprejurarea ingradirii folosintei de catre dvs de ceilalti coindivizari
altfel coindivizarii stapanesc unii pt altii
Cotele respective se referă la dreptul de proprietate și nu la bunul respectiv. Asta înseamnă că fiecare dintre proprietari are drept de folosință asupra intregului bun și nu asupra unei cote din acesta.
Una dintre obligațiile coproprietarilor este de a nu îngrădi folosința bunului de către ceilalți coproprietari.
Dacă vă este ingrădit dreptul de folosință asupra bunului respectiv puteți să cereți în instanță încetarea exercitării abuzive a dreptului de proprietate a celorlalți coproprietari, sau puteți cere sistarea proprietății comune printr-o acțiune de partaj.
În situația în care imobilul respectiv este „greu partajabil” acțiunea se va finaliza prin atribuirea întregului bun unuia dintre coproprietari și plata unor sulte celorlalți.

Despăgubiri pentru lipsa folosinței se pot obține doar dacă dovediți că ceilalți coproprietari v-au impiedicat cu bună știință să folosiți imobilul respectiv.

După părerea mea cel mai simplu este să introduceți o acține de partaj.
Am cumparat cota fara sa fi locuit vreodata acolo,sunt proprietar neposesor.Cel care e posesor pe tot imobilul si proprietar pe 2/3,consider ca ar fi corect sa ma despagubeasca pentru lipsa de folosinta a imobilului,sa-mi plateasca o chirie lunara .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de posesie in coproprietate dumitru_beniamin dumitru_beniamin Buna seara tuturor. As dori sa aflu in ce conditii coproprietarul indiviz al unui imobil - teren , poate dispune inchirierea unei cote parti a acestui ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)