avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Transfer indemnizatie la CCC de 2 ani.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Transfer indemnizatie la CCC de 2 ani.

Buna ziua,
suntem in urmatoarea situatie:
Sotia a nascut pe 17.05.2011 si a ales CCC de 2 ani. In momentul de fata eu am un PFA la care nu am activitate. Se poate transfera indemnizatia pe mine astfel ca sotia sa reinceapa munca?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:08, 23 August 2012
Sotia dvs. solicita in baza unei cereri adresate angajatorului, reluarea activitatii, si in baza aprobarii va relua activitatea. Va comunica acest lucru si la primarie si plata indemnizatiei se suspenda.
Conform art. 18(1) din OUG 111/2010 suspendarea drepturilor in conditiile art. 16(2) litera "i" (realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap) si in baza cererii si a celorlalte documente depuneti dvs. dosarul la primarie pt obtinerea indemnizatiei (dar numai daca indepliniti conditiile de acordare).
OUG 111/2010:

"Art. 16. (2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (5) şi (6) se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; ..."



"Art. 18. - (1) În situaţiile de suspendare a drepturilor prevăzute la art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (2) şi (3), acestea pot fi solicitate şi de către o altă persoană îndreptăţită, dacă îndeplineşte cerinţele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se cuvin şi se acordă noului beneficiar de la data suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, dacă cererea a fost depusă după acest termen.
(3) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (2) şi (3) se face la cerere, după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare pentru situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. i) şi art. 17 alin. (3), dacă cererea a fost depusă în termen de 60 de zile de la acea dată;
b) cu data depunerii cererii pentru toate celelalte situaţii."
Copilul are 1 an si 3 luni, iar eu asa cum am scris mai sus am un PFA la care nu am activitate implicit si venituri + ca pentru mine exprimarile legislative sunt ca o limba straina. Imi puteti transpune va rog mai pe intelesul meu ultima parte cea care incepe cu Art. 18.

Multumesc de raspuns si de deranj.
scuzele mele nu am fost atent la data nasterii copilului.
Daca sotia ar fi reluat activitatea si ar fi realizat astfel venituri - drepturi salariale, s-ar fi suspendat plata indemnizatiei pt sotie si a-ti fi putut beneficia dvs. de ea, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, dupa caz., in conditiile in care si dvs. a-ti fi indeplinit conditiile de acordare a acestei indemnizatii, concret venituri supuse impozitului, in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
SimonescuC, utilizator
In ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului am avut venituri impozabile. Sotia daca reia activitatea pot beneficia eu de indemnizatie pana ce copilul implineste 2 ani... Am inteles corect?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
omumaro, utilizator
1. Deoarece copilul este nascut in 2011 se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care nu mai prevede ca se poate face schimb intre parinti in timpul CCC (asa cum prevedea OUG 148/2005).

2. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sined sined Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani,prev de art 2/1/b din OUG 111/2010,in baza optiunii mele la data nasterii ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ina_fr_1984 ina_fr_1984 Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil, in cel de-al treilea an, din cauza ca baietelul meu s-a imbolnavit si a trebuit sa prelungesc , si am primit o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)