Soacra mea detine un apartament in comun cu socrul meu - actul de proprietate e pe numele ambilor - iar socrul a murit acum 3 luni. Sunt 3 mostenitori, soacra, sotul meu si sora lui. Din cate stiu, soacra mosteneste un sfert jumatatea socrului, iar cei doi copii celalalt sfert. Astfel, soacra va avea 3/4 din apartament, iar fiecare dintre copii cate 1/8 . Soacra mea doreste sa vanda apartamentul, insa fiica ei nu este de acord, dorind sa il primeasca ea in totalitate. Cum procedam in urmatoarele cazuri:
1. Fiica mostenitoare nu semneaza succesiunea. Stiu ca se poate merge in instanta, dar nu stiu daca este obligatoriu sa mergem intai la notar ca sa certifice faptul ca nu este de acord sau se poate merge direct prin actiune judecatoreasca.
2. Cu cat este mai scump - un procent aproximativ - daca se ajunge la judecata, decat prin intelegere la notariat?
3. Instanta va da hotararea privind partea de mostenire a fiecaruia, dar cand soacra mea va dori sa vanda apartamentul, fiica ei nu va semna ca este de acord cu vanzarea, chiar daca ea isi va primi partea cuvenita in urma vanzarii.
4. Cum ne sfatuiti sa procedam ?
In primul rand indicat ar fi ca fiica mostenitoare sa dea o declaratie la notar ca accepta mostenirea, dat fiind ca nu locuieste in apartamentul respectiv.
Daca nu exista un acord in privinta impartelii atunci nu mai aveti de ce sa mergeti la notar , instanta fiind cea care va decide. Instanta va hotara clar cui va ramane apartamentul si cine va primi in compensatie sulta, astfel ca dupa aceasta sentinta judecatoreasca cel care primeste apartamentul va putea sa face ce doreste cu el.
Diferenta de costuri intre notar si instanta nu este foarte mare insa durata procesului din instanta va fi mult mai mare, fata de notar.
Daca in urma procesului soacra primeste apartamentul, fiica nu va putea sa faca nici o opozitie la vanzare, decat daca eventual nu i se achita sulta. Avand in vedere cota mare a soacrei, faptul ca este oricum proprietara pe jumatate din apartament este foarte posibil ca ea sa primeasca apartamentul in eventualitatea unei neintelegeri si a unui proces.
Deci sfatul meu este sa va intelegeti, eventual sa faceti un contract de intretinere cu soacra.
Multumesc mult.
As mai avea o intrebare, va rog.
Apartamentul se poate inchiria de catre soacra mea inainte de finalizarea succesiuni, daca se ajunge in instanta si dureaza mai mult?
Succesiune
feliciaion
buna ziua. va fac un rezumat la ceea ce vreau sa stiu.
apartamentul in care lucuim este pe numele socruluicare din nefericire
acum pe 6 februarie a decedat . ... (vezi toată discuția)