Vă aduc în discuţie următoarea speţă.
O familie sot şi soţie iar fiecare are câte un copil din căsătorii anterioare.Sotul decedează.Acum sotia are dreptul la 3/4 din moştenire,copilul sotului 1/4 iar copilul sotiei nimic.Ce se întâmplă la moartea sotiei dacă ea nu are moştenitori legali, adică dacă fiica sa decedează înaintea ei şi nici ea nu are copii?Moştenirea toată a sotului revine la copilul său ?
ART. 963
Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 659 din vechiul Cod civil
- alin. (1): art. 1 din Legea nr. 319/1944
- alin. (2): art. 665 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 666 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 669 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 676 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 6 din Legea nr. 319/1944
- alin. (3): art. 477 din vechiul Cod civil
- alin. (3): art. 25 din Legea nr. 213/1998
- alin. (3): art. 680 din vechiul Cod civil
ART. 964*)
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.
#CIN
*) A se vedea şi art. 975 - 983.
Am înţeles articolele enumerate de dumneavoastră dar mă interesează un răspuns mai concret la speţa adusă în discuţie.Deci dacă eu mor înaintea mamei şi nu am copii moştenirea mea revine mamei,dar după ce moare mama ce se întâmplă, ea nu are nici un moştenitor legal de nici o clasă ? Mă intereseză dacă întreaga moştenire se întoarce la fiului vitreg adică copilul soţului ?
Nelamurire
andreea_brz
(2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului???????????
Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)