Art. 52, alin. (1), lit. d din Codul Muncii prevede ca contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pe durata detaşării. Sa inteleg ca legiuitorul lasa la latitudinea angajatorului daca suspenda sau nu CIM?
am gasit unele articole referitoare la detasare unde se mentioneaza ca angajatorul trebuie sa suspende CIM pe perioada detasarii.
Ce parerea aveti? CIM trebuie suspendat pe perioada detasarii?
aceasta sintagma, ne incurca deseori, insa prin HG 500/2011 art. 3(2) litera "c" trebuie introdus in revisal: perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea.
Daca permiteti, intreb:
Daca pe durata detasarii, drepturile sunt platite de catre angajatorul care detaseaza, oare am "putea" sa nu mai suspendam CIM si pe cale de consecinta sa nu mai operam in revisal?
Trebuie sa distingem intre cele doua acte normative ...Codul Muncii si HG nr.500/2011.
Codul Muncii este cel care reglementeaza domeniul raporturilor de munca, altfel spus incheierea, executarea, modificarea , suspendarea si incetarea acestora.
HG nr.500/2011 reglementeaza registrul de evidenta al salariatilor ... adica, completarea si transmiterea acestuia.
HG nr.500/2011 nu poate impune anumite prevederi peste Codul Muncii.
Nu trebuie sa se confunde suspendarea facultativa cu suspendarea obligatorie sau cea decisa de catre angajator .. ultimele doua sunt situatii care se completeaza si se transmite in REVISAL.
Referitor la detasare cred ca sunt mai multe situatii de discutat , luand in vedere suspendarea sau nesuspendarea c.i.m. ..
Asa cum am mai spus, suspendarea in cazul detasarii este facultativa si nu obligatoriei ... faptul ca detasarea se completeaza si se transmite in REVISAL este un alt aspect.
Aveti dreptate.
Referitor la HG 500/2011 ca nu poate impune anumite prevederi peste C.M., va prezint o problema oarecumn delicata:
Cu data de 01.08.2012 am angajat un salariat cu CIM per determinata 3 ani (36 luni).
I-am intocmit CIM pe perioada cuprinsa intre data de 01.08.2012 si data de 01.08.2015.
Cand sa opereze in revisal ... "minune" (perioada mai mare de 36 de luni!!!!) nu se poate.
Am sunat I.M. directia legislatie si mi-au confirmat ca nu am gresit cu nimic trecand in CIM 01.08.2015, insa revisalul .... nu vrea. I-am propus consilierului juridic (la telefon) pentru a rezolva instantaneu problema sa introduc ca si data de sfarsit 31.07.2015 si mi-a dat din nou OK si inregistrand pur si simplu astfel am reusit sa fac inregistrarea.
Acum ma intreb:
2015.08.01 minus 2012.08.01 = 3 ani, o luni, o zile adica cele 36 de luni care nu imi sunt permise de revisal.
Am ceva "corespondenta" atat scrisa cat si telefonica cu I.M. insa la un moment dat "cineva" de la control I.M. mi-a sugerat sa calculez termenele conform Codului civil (art. 2.551-2.556) insa prin discutii pe loc cu aceasta s-a blocat si ..... nimic.
Va rog, d-le Vasile cum ar trebui sa procedez in aceste situatii?
Ceea ce v-a explicat acea persoana de la I.M. este corect, intrucat in tacerea legii - ma refer aici la Codul Muncii - sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun cu privire la calcularea termenului ....
Art.2552 C.civ.:
(1) Când termenul este stabilit pe săptămâni, luni sau ani, el se împlinește în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an
(2) Dacă ultima lună nu are o zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlinește în ultima zi a acestei luni
...
Detasare angajat
DiaD
Daca pentru o perioada de 6 luni detasez un angajat in alta localitate, alt judet, cum trebuie sa procedez cu transmiterea revisal-ului? La ITM-ul din ... (vezi toată discuția)