avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract-Promisiune de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract-Promisiune de vanzare

Buna ziua,


Am incheiat un antecontract pentru a cumpara un imobil, avansul fiind suma de 15.000 de euro.Contractul este facut la notariat, perfect legal, cu titlu executoriu.
Termenul contractului a trecut, si vanzatorii s-au razgandit, mai exact nu mai doresc sa vanda imobilul.Suma de 15.000 de euro a fost folosita ca sulta(imobilul a fost mostenit, iar hotararea judecatoreasca dispunea ca proprietarul sa ii achite fratelui 15.000 de euro, ca sa poata fi unic proprietar).Mai exact, doresc sa introduc actiunea impotriva vanzatorului, pentru a deveni proprietar.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Cel mai recent răspuns: Alexandrina Mihai , 20:12, 24 August 2012
Trebuie sa introduceti o actiune in instanta prin care veti cere sa se pronunte o hotarare ce tine loc de contract de vanzare ce va fi investit cu titlu executoriu.Este important de mentionat ca impotriva dvs curge un termen de prescriptie de 6 luni de la data la care trebuia sa se incheie contractul conform promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
ContSters258804, utilizator
Multumesc de raspuns.Stiu ca trebuie achitata o taxa de timbru.Care este aceasta, sau cum se calculeaza?De asemenea mi-ar fi de folos sa stiu si cat ar dura cu aproximatie solutionarea pe cale judecatoreasca, deoarece ar fi trebuit deja sa locuiesc in acel imobil dupa calculele mele.Intre timp, va trebui sa platesc chirie.
1) pt. început, ar fi bine să încercați o soluționare pe cale amiabilă, apoi explicându-i promitentului vânzător că e vinovat de NERESPECTAREA acelui antecontract de v/c, că dacă totuși NU înțelegea varianta pe cale amiabilă (chiar instanța vă va oferi această variantă) există varianta acționării în instanță, plus cheltuieli, efort, timp pierdut, daune de nerespectare a acelui act și termen, alte despăgubiri etc. 2) apoi, angajarea unui bun avocat, care avocat se va ocupa de toate cele necesare.Atenție ! : aveți de plătit o taxă de timbru potrivit valorii bănești a imobilului în speță și timbru judiciar+ onorariu avocat. 3) vă descurcați pe cont propriu formulând o Cerere de chemare în judecată în 3 exemplare (unul pt. dvs.) a promitentului vânzător, motivând-o concret și anexându-i acel antecontract și depunând-o la Serviciul Registratură la judecătoria unde are domiciliul promitentul vânzător.
Vezi : pe Google-program calcul taxă judiciară de timbru + timbru judiciar.Programul calculează taxa judiciară de timbru conform prevederilor art. 2 alin.1 din Legea nr. 146/1997 şi completată prin Legea nr. 276 din 7 iulie 2009, iar valoarea timbrului judiciar datorat este stabilită cu respectarea dispozitiilor art. 3 din O.G. nr. 32/1995
ca durată : după chipul și melcul justiției statului de drept-circa 6 la 12 luni în cel mai fericit caz.

Alte discuții în legătură

Inselaciune mihaela9111 mihaela9111 Buna seara, Am dat un avans in scopul achizitionarii unui apartament cu un credit Prima Casa. In timp ce dosarul meu este la banca pentru a obtine un raspuns ... (vezi toată discuția)
Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)