avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Regimul matrimonial si mentiunile pe actul de stare ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Regimul matrimonial si mentiunile pe actul de stare civila

Pe marginea actului de casatorie se inscrie mentiunea regimului matrimonial ales cu ocazia incheierii casatoriei. Poate fi acesta inscris in certificatul de casatorie, eliberat cu ocazia celebrarii casatoriei, la rubrica mentiuni, daca unul dintre soti solicita aceasta?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:03, 26 August 2012

Art. 291
Formalităţile privind regimul matrimonial
Ofiţerul de stare civilă face menţiune pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial ales. El are obligaţia ca, din oficiu şi de îndată, să comunice la registrul prevăzut la art. 334 alin. (1), precum şi, după caz, notarului public care a autentificat convenţia matrimonială o copie de pe actul de căsătorie.

In opinia mea se poate doar dupa celebrarea casatoriei, una din conditiile incheierii conventiei matrimoniale fiind copia certificatului de casatorie:

Art. 334
Publicitatea convenţiei matrimoniale
(1) Pentru a fi opozabile terţilor, convenţiile matrimoniale se înscriu în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii.
(2) După autentificarea convenţiei matrimoniale în timpul căsătoriei sau după primirea copiei de pe actul căsătoriei, potrivit art. 291, notarul public expediază, din oficiu, un exemplar al convenţiei la serviciul de stare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei, pentru a se face menţiune pe actul de căsătorie, la registrul menţionat la alin. (1), precum şi la celelalte registre de publicitate, în condiţiile alin. (4).
(3) Dispoziţiile alin. (2) nu exclud dreptul oricăruia dintre soţi de a solicita îndeplinirea formalităţilor de publicitate.

Din cele 2 articole, eu inteleg ca:
- notarul autentifica conventia matrimoniala doar daca are actul de casatorie (deci dupa oficierea casatoriei)
- dupa ce o autentifica trimite un exemplar la Starea Civila
- abia dupa ce primeste un exemplar autentificat din conventie, ofiterul de Stare Civila poate face mentiunea pe act.
La data completarii declaratiei de casatorie cei 2 soti fac referire la regimul matrimonial ales. Conventia matrimoniala se poate incheia si inainte de casatorie, cei 2 soti o si prezinta dealtfel, in copie, odata cu completarea declaratiei. La casatorie dupa luarea consimtamantului ofiterul intocmeste actul si normal elibereaza certificatul. Deci e clar ca mentiunea se scrie inainte de eliberarea certificatului, intrucat mai intai intocmesti actul si mai apoi pe baza actului eliberezi certificatul. Este adevarat conventia se aplica doar de la data casatoriei. Normal, dupa casatorie se trimite un extras dupa actul de casatorie la notar pentru ca acesta sa-si faca cuvenitele mentiuni in registrul sau si anume ca acea conventie este in desfasurare. Problema mea insa, este, daca ai voie sau nu sa treci pe certificat, mai exact la rubrica mentiuni din certificatul de casatorie, regimul matrimonial ales, fie ca e al comunitatii legale( caz in care nu se incheie nicio conventie la notar), sau al separatie de bunuri, etc.la celebrarea casatoriei, cand eliberezi primul certificat. Daca scrie in lege ca se face mentiune, asa cum scrie tot in lege ca se poate solicita certificat cu mentiuni, poate fi considerat regimul matrimonial o mentiune si sa fie trecuta ca atare la rubrica mentiuni in certificat, sau nu?:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Justitiarul711, utilizator
Eu din prima intrebare am inteles ca este vorba de inscrierea mentiunii chiar in momentul casatoriei sau daca li se poate inmana certificatul insurateilor cu mentiunea inscrisa.

Parerea mea este ca nu pentru ca nu este autentificata, insa desigur ca superiorii dvs. sunt in masura sa spuna acel Da sau Nu de care aveti nevoie. Pana la urma ce spun ei conteaza, noi discutam ca si cum am avea cate o :coffee: in fata :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Ares-3, moderator
Multumesc!:coffee::) Ati inteles foarte bine. Parerea mea este ca Da pentru ca acea conventie este deja autentificata, este depusa la dosar, se face referire in cuprinsul ei ca intra in vigoare de la data casatoriei, deci daca se solicita certificat cu mentiunile existente la data incheierii casatoriei de ce nu? Doar ca unii sustin ca desi se inscrie ca o mentiune, nu trebuie luata in considerare a fi o mentiune. Cu toate ca din discutiile mele cu unii notari mi-au confirmat ca din punctul dansilor de vedere ar fi cat se poate de bine venita aceasta mentiune scutindu-i pe dumnealor de a mai verifica registrul notarial, care verificare cred eu ii costa la buzunar. Bineinteles ca sefii mei au spus nu, si asa a ramas...:innocent:
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Justitiarul711, utilizator
Ma mir ca vin autentificate, inseamna ca nu inteleg eu sensul alin. 2 din art. 334:
Dupaƒ autentificarea conventiei matrimoniale [...] dupaƒ primirea copiei de pe actul caƒsaƒtoriei etc.
Acum intreb si eu, pentru ca nu stiu: cum poate fi autentificata acea conventie daca un sot / sotii isi vor schimba numele dupa casatorie? Cu ce nume apar viitorii soti pe conventia cu care vin inainte de casatorie la Starea Civila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri Daniel Stefan Daniel Stefan Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident. Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat casatorie emis in strainatate dina25 dina25 Buna ziua! In legatura cu transcrierea certificatului de casatorie strain in registrele romane, stiu in ceea ce consta procedura. Totusi, sunt primarii care ... (vezi toată discuția)
Contract inainte sau dupa casatorie LittleMary LittleMary Buna ziua, In curand urmeaza sa ma casatoresc. DIn pacate logodnicul meu are ceva probleme si anume: multe amenzi la primarie din cauza permisului auto, ... (vezi toată discuția)