avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract inainte sau dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract inainte sau dupa casatorie

Buna ziua,

In curand urmeaza sa ma casatoresc. DIn pacate logodnicul meu are ceva probleme si anume: multe amenzi la primarie din cauza permisului auto, datorie neachitata de 5 ani la o banca si o datorie la fel de veche la o companie de telefonie mobila. Pana acum nu i s-a intamplat nimic, nu a fost dat in judecata, nu a fost somat sa plateasca ..nimic. El nu are niciun bun pe numele lui dar in schimb am eu. Din cate stiu bunurile achizitionate de mine inainte de casatorie cu sau fara chitanta nu pot fi catalogate si ale lui. In viitorul apropiat urmeaza sa iau pe numele meu o suprafata de teren si un apartament. As dori sa stiu daca pot face un contract prin care sa specific ca orice bun achizitionat pe numele meu inainte si dupa casatorie sa nu aiba sotul meu dreptul la ele? Ne este teama sa nu aiba probleme la un moment dat din cauza datoriilor si sa ne fie pus sechestru pe bunuri. Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, cum ar trebui sa procedez si care este legea mai exact. Multumesc frumos.
Veţi încheia anterior căsătoriei o convenţie matrimonială autentificată la notariat. În momentul încheierii căsătoriei, veţi prezenta această convenţie matrimonială ofiţerului de stare civilă pentru ca acesta să facă menţiune pe marginea actului de căsătorie.
Puteţi opta pentru regimul separaţiei de bunuri , astfel ca orice bun dobândit de dvs. ulterior căsătoriei va deveni bunul dvs. propriu.Bunurile achiziţionate anterior căsătoriei sunt bunuri proprii şi îşi vor păstra acest regim şi ulterior căsătoriei, dacă nu veţi conveni altfel.
Pentru mai multe lămuriri, puteţi lectura capitolul din Noul cod civil intitulat ,,drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor,, , art. 312-372.
Pai, nu-i mai simplu sa gasiti pe cineva fara "bube"?
Un proverb spune "Reaua naravie, n`are lecuiere" ...si viata, da dreptate proverbului.
Nazdravaniile ce le va face el de la casatorie incolo, le veti plati din bugetul familiei -buget comun.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
ContSters128789, utilizator
Da, asa cum arata Legally puteti incheia o conventie matrimoniala cu privire la bunurile la care nu s-ar putea stabili momentul provenientei acestora insa este posibil sa nu fie necesar sa incheiati o conventie matrimoniala.
Incercati sa vorbiti cu un notar sau sa consultati un avocat pentru a va lamuri in concret cu privire la necesitatea incheierii unei conventii matrimoniale cat si cu privire la costurile pe care va trebui sa le suportati pentru incheierea acesteia la notar.
Este Bine sa incheiati aceasta conventie inainte de casatorie , caci dupa casatorie trebuie sa Asteptati un an de zile schimbarea regimului matrimonial. Incheiati o conventie de separatie de bunuri acum, cand este mult mai simplu , adica inaintea casatoriei si achizitionarii bunurilor imobile caci dupa va fi mai greu , va trebui sa faceti act de lichidare a regimului vechi, partaj si apoi conventie, timp si bani mai multi.
Conventia matrimoniala poate fi incheiata in timpul casatoriei sau dupa incheierea casatoriei( in aceasta ultima situatia va produce efecte de la data adoptarii ei ).

Pentru a fi opozabile terților, convențiile matrimoniale se înscriu în Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale; după autentificarea convenției matrimoniale în timpul căsătoriei sau după primirea copiei de pe actul căsătoriei (de la ofițerul de stare civilă), notarul public expediază, din oficiu, un exemplar al convenției către:

* serviciul de stare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei, pentru a se face mențiune pe actul de căsătorie;
* Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale;
* celelalte registre de publicitate - ținând seama de natura bunurilor, convențiile matrimoniale se vor nota în cartea funciară, se vor înscrie în registrul comerțului, precum și în alte registre de publicitate prevăzute de lege (în toate aceste cazuri, neîndeplinirea formalităților de publicitate speciale neputând fi acoperită prin înscrierea făcută în Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale);

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri Daniel Stefan Daniel Stefan Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident. Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial si mentiunile pe actul de stare civila Justitiarul711 Justitiarul711 Pe marginea actului de casatorie se inscrie mentiunea regimului matrimonial ales cu ocazia incheierii casatoriei. Poate fi acesta inscris in certificatul de ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sot rau platnic greniamerat greniamerat Vreau sa aplic pt un credit prin Prima casa. Veniturile mele proprii mi-ar permite acest lucru, insa am inteles ca s-ar putea sa existe o problema daca sotul ... (vezi toată discuția)