avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie reparatie terasa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie reparatie terasa

Buna seara,
Situatia este urmatoarea: proprietarul ultimului etaj a efectuat lucrari la aticul terasei (pe interior) de deasupra apartamentului sau. Lucrarea a fost efectuata fara autorizatie (si-a pus si "scartiaietoare", fara acordul Asociatiei de Proprietari si pe cheltuiala proprie. Lucrarea a fost efectuata fara factura si, deci, fara garantie.
Lucrarea a fost, se pare, efectuata prost, deoarece atunci cand ploua apar pete de umezeala la imbinarea tavanului cu peretele. Aceste pete nu apar la nici un alt proprietar ce locuieste la ultimul etaj.
Acum proprietarul doreste repararea pe cheltuiala Asociatiei.
Comitetul Executiv a pus problema astfel: sa aduca partea comuna asupra careia a efectuat lucrari fara autorizatie la starea initiala si apoi facem reparatia.
Eu sunt afectat, la o adica, din punct de vedere financiar (in cazul in care reparatia se va efectua).
Va rog sa imi spuneti care este cadrul legal (legea, articolul, ordinul etc.) care impune aducerea proprietatii comune la starea initiala.
Multumesc frumos.
Legea 230/2007 Art. 11 (2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Proprietarul care si-a asumat responsabilitatea sa execute in regie proprie modificari la peretele exterior ,respectiv la partea comuna de condominiu a incalcat dispozitiile in vigoare ,respectiv art 11 din L nr 230/2007
Proprietaruil nu poate aduce schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiie de proprietari

Practica demonstreaza ca lucrarile partialela partea comuna,pereti exteriori,terase, (care nu sunt insotite de garantie) nu garanteaza indepartarea neajunsurilor
Dorinta proprietarului ca asociatia de proprietari sa suporte reparatia ,nu are suport legal
Art 17 ,18 din L nr 230/2007 mai sus mentionate precizeaza consecintele la care se supune proprietarul care isi asuma responsabilitatea sa execute interventii neautorizate si fara acordul asociatiei de proprietari la partea comuna din condominiu
In situatia in care asociatia de proprietari sesiseaza autoritatile in drept,exista riscul ca proprietarul in cauza sa suporte inclusiv sanctiuni pecuniare substantiale cu obligatia aducerii partii comune la forma si aspectul anterior interventiei neautorizate
@SebastianB

Vecinul dv. probabil, a facut aceasta lucrare de unul singur pentru ca avea probleme cu tavanul inca cu mult timp in urma. Si tot probabil, asociatia de proprietari, solicitata sa repare, n-a avut bani, timp, interes etc....
Omul s-a apucat sa-si insaile o lucrare ca sa nu-i ploua in casa, dar probabil din lipsa de bani sau din zgarcenie a facut o lucrare de mantuiala. Aceia sunt banii lui pe care inteleg ca nu-i cere inapoi.
El cere sa i se repare terasa si este indreptatit sa ceara acest lucru, daca el singur a esuat.

In teorie legea arata ceea ce a citat @thran mai sus, numai ca vecinul dv. nu s-o fi apucat de nebun sa dea bani pe lucrarea aceea numai ca sa se afle in treaba. Deci nu a stricat proprietatea comuna pentru ca asa i-a casunat lui, si nu a stricat-o, ci a incrcat sa o repare cu mijloace mai modeste si a esuat. Acum cere ajutorul conducerii, probabil din nou....

Asa ca asociatia de proprietari are obligatia sa rezolve problema pentru ca ea a existat si exista in continuare si nu sa se lege de chichite tot ca sa nu dea bani sa faca aceasta reparatie.

Dv. ati fi afectat financiar daca se face o astfel de lucrare, dar ar trebui sa intelegeti ca acea terasa este proprietate comuna si ca asociatia, adica toti proprietarii, sunt obligati sa intretina proprietatea comuna.
Si mai trebuie sa va puneti in locul vecinului dv. si sa judecati lucrurile si din aceasta perspectiva. Sunt sigura ca daca vi s-ar inunda tavanul din cauza unei tevi comune care va trece prin apartament, ati pretinde conducerii asociatiei sa se ocupe de lucrare, lucrare care in mod sigur i-ar afecta financiar pe ceilalti proprietari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
elga50, moderator
Buna dimineata,

Stimata doamna Elga, eu nu am solicitat lamuriri in legatura cu aspectele morale ale situatiei ci in legatura cu cadrul legal. Cand efectuezi o lucrare fara autorizatie, fara factura si fara garantie, asa cum au procedat vecinii mei, iti asumi consecintele. V-as fi recunoscator daca mi-ati putea oferi un raspuns din punct de vedere legal si nu moral. Caci moral vorbind, intrebarea ar suna cam asa: dupa ce faci de capul tau o lucrare asupra partii comune si vezi ca iese prost, e moral sa soliciti sprijinul financiar al vecinilor pentru a repara prostia facuta de tine?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
SebastianB, utilizator
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare.

De citit in intregime aceste acte normative deoarece acolo o sa vedeti si obligatiile asociatiei de proprietari, nu numai drepturile proprietarilor.
Aspectul "moral" de care pomeniti are o acoperire legala si anume aceea ca asociatia de proprietari este obligata sa repare parti ale proprietatii comune de la bun inceput, de cum e sesizata de proprietari si nu sa amane lucrarile la "sfantu'asteapta", determinandu-i pe cei afectati sa faca lucrari particulare..... Asta e morala!

Alte discuții în legătură

Litigiu cu asociatia de proprietari ralucucinis ralucucinis Buna ziua! Voiam sa intreb daca este posibil sa introdc o actiune pentru repararea pagubelor produse in locuinta ca urmare a nerepararii acoperisului de catre ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii balcon iulia_ iulia_ buna ziua. am urmatoarea problema s locuiesc la penultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. balconul de deasupra nu este inchis sau acoperit. de aceea cu timpul ... (vezi toată discuția)
Cine si cum raspunde juridic de inlocuirea unei tevi de apa (sparte) intr-un bloc de proprietari ? Maria Burs Maria Burs Buna dimineata ! De un an de zile am semnalat administratorului si presedintelui blocului spargerea unei tevi, care a umezit unul dintre peretii WC-ului de ... (vezi toată discuția)