Buna seara, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare, in cazul unui contract de vinzare-cumpoarare a unui apartament dar care este aflat sub ipoteca unei unitati bancare care a platit pretul solicitat de vinzator-persoana fizica, daca titularul contractului, din diverse motive se afla in imposibilitatea de a mai plati ratele; (banca executa ipoteca, scoate la licitatie publica locuinta si lasa in sarcina debitorului suma care rezulta din diferenta sumei incasate in urma licitatiei si suma aflata in contract); se poate intoarce in actiunea de recuperare a creantei si in cazul in care nu are mijloace fixe sau mobile pe care sa le execute, poate solicita unei instante de judecata aplicarea unor masuri de ordin penal, cum ar fi executarea unei pedepse privative de libertate echivalata cu suma datorata si neachitata?
Va multumesc.
Multumesc mult ptr. raspuns:)
Insa, insist totusi pe aceasta tema, in cazul in care persoana respectiva declara ca are venitul minim pe economie, pe venitul respectiv are grefata si o pensie alimentara si deci nu are posibilitatea sa plateasca creanta, banca va accepta situatia fara sa poata intreprinde nimic sau fara sa apeleze la vreo masura legala de recuperare a prejudiciului? Nu are posibilitatea sa apeleze la nicio masura penala coercitiva?
Pai atunci in cazul asta, oricine care cumpara o locuinta cu credit ipotecar, fiind de buna credinta, ajunge in imposibilitatea de a mai achita ratele si implicit creditul, sau refuza cu rea credinta sa achite respectivul credit, practic in afara masurii impunerii de poprire pe venit, nu mai poate fi sanctionat in niciun fel? In acest caz nu se poate incuraja abuzul? Nu este cazul prietenului meu, insa pun o intrebare perfect legitima. Exista totusi posibilitatea ca banca sa "vinda" creanta unei firme de recuperatori, iar acestia pot apela si la o actiune in penal pentru recuperarea respectivei creante?
Multumesc!
N-au decat sa apeleze la politie si sa faca nspe plangeri penale pt inselaciune sau pt ce vor ei.. daca acel credit a fost obtinut legal.. omul muncea, a adus adeverinta de venituri, n-a falsificat nimic, n-a inselat pe nimeni.. a fost dat afara sau i s-au micsorat veniturile si nu mai are de unde plati.. ghinion.. fie al bancii daca nu recupereaza banii, fie al omului.
Banca sau oricare creditor il poate executa silit... ii vinde casa, alte bunuri, si ii va pune poprire pe salariu daca si cand va avea.. cam asta poate face.
Omul inghesuit de datorii si de lipsa unui loc de munca , dupa ce pierde si casa.. poate pleca in strainatate sa incerce sa-si castige painea, nu e deloc rea-credinta.
Daca ar fi vb de inchisoare pt neplata datoriilor oriunde le-ar avea.. ar trebui construite muuulte inchisori.
Luati-o si invers, din pct omului de vedere.. si-a luat casa prin credit, ea valora 100 de mii, la banca va da peste 200 de mii ( daca ar duce la bun sfarsit contractul), acum casa valoreaza 50 mii, iar vanduta la licitate ia vreo 25 mii.. a apucat sa plateasca cativa ani rate vreo 10 mii.. acum sunt bani pierduti, va ramane dator cateva zeci de mii si fara casa.
Nu e inselaciune nici daca e vb de un credit negarantat.. ia omul 10 mii euro, garanteaza cu.. salariul ca atata are.. si ramane fara munca si deci fara salariu.. poate sa urle banca cat o vrea.. omul nu are de unde sa dea si gata.
Inselaciune e daca omul are sau avea 7 mil salariu, isi face pe cartea de munca ( cand exista ) 70 mil, ia credit de 10 mii si nu plateste, atunci da.. putem vb de o fapta penala, de un prejudiciu.. bun, in acest caz se poate ajunge la inchisoare.. nu si la recuperarea pagubei ( de cele mai multe ori).
Va multumesc frumos pentru disponibilitatea de a-mi raspunde. Sincer, sunt raspunsurile pe care le intuiam ca fiind cele normale si legale, dar am vrut sa ma asigur ca nu sunt eu in vreo eroare si poate nu sunt la curent cu noutatile:). In alta ordine de idei, ati intuit corect problema prietenului meu, acum macar il pot linisti complet in privinta temerilor pe care si le facea cum ca ar putea fi obligat de lege sa plateasca si intr-un alt fel decit cel normal.
Multumesc inca o data atit in numele meu cit si in numele prietenului meu.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Probleme cu banca
dodorel62
Daca am contactat un credit bancar de la o anumita banca pentru a-mi cumpara anumite bunuri si la acel moment cand am luat creditul aveam un salariu mare iar ... (vezi toată discuția)