am un copil dintro relatie anterioara care a ramas la tatal sau,la care eu platesc pensie alimentara. tatal copilului vrea sa plece in afara granitei cu copilul si mi-a cerut imputernicire iar eu ii cer sa renunte la pensia alimentara, totul facandu-se prin notariat. se poate lucrul acesta? si in caz ca tatal se intoarce dupa o anumita perioada in tara ,poate sa-mi solicite pensia alimentara din nou inclusiv perioada in care a fost plecat din tara? chiar daca este scris prin notariat ca renunta? multumesc anticipat.
Tatal copilului nu poate parasi tara fara acordul dvs.
Copilul este protejat de lege, avand dreptul sa se bucure de ce i se cuvine (ex. pensie, vacante platite, taxe scolare etc.) ca fiind ceva necesar, acordat prin lege (sau divort).
Nu stiu cum o mama poate sa conditioneze eliberarea unei imputerniciri in astfel de conditii. Daca copilul ar fi fost la dvs., cum ati fi avut posibilitatea sa-l cresteti fara nici un alt sprijin financiar oricat de simbolic ar fi fost el (ex. pensia alimentara) ?
Cat despre frica dvs. ca tatal copilului v-ar putea solicita retroactiv pensia alimentara, este intemeiata. Acesta este indreptatit sa ceara acest lucru in instanta si sa ceara decaderea dvs. din drepturi.
Jurist Ioana-Iulica
Tatal nu poate renunta la pensia de intretinere pt ca nu-i un drept al sau, ci al copilului. Niciun notar nu-i va permite sa dea o astfel de declaratie pt ca nu-i conforma cu legea.
Daca e vb ca-l conditionati pe tata sa va dati acordul (sa nu-i zic santaj).. tatal poate obtine o hotarare a instantei pt a suplini acordul dvs, dar dvs nu veti obtine o hotarare prin care sa fie sistata pensia.