avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatii parinte rezident
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatii parinte rezident

Buna ziua,

1. Ca parinte rezident am obligatia de a face un cont copilului pentru a primi pensia alimentara? ”Tatal” spune ca nu ii da pensia decat dupa ce ii dau IBAN-ul.

2. De asemenea, trebuie sa consult tatal atunci cand planific vacanta copilului sau cand vreau sa plec in weekend la munte sau la mare daca perioada nu coincide cu programul lui de vizita?

3. Cine stabileste prioritatile copilului si programul zilnic al acestuia? Trebuie sa informez si sa astept confirmarea nerezidentului pentru orice lucru?

4. Daca este o Hotarare cu un anumit program de vizita, adica in prezenta mea, si nerezidentul vrea ca eu sa nu mai particip la program, eu ce fac? Copilul (2 ani si 8 luni) nu-l cunoaste si nu sta cu el (L-a vazut de 2 ori in 2016). Eu niciodata nu stau langa ei, ci la distanta, dar suficient cat sa vad copilul si el sa stie ca este in siguranta si ca sunt acolo.

5. Daca nu raspund la toate mailurile cu amenintari si diferite forme de santaj patesc ceva? Deja nu mai am nervi si nu mai pot sa citesc atatea minciuni si calomnii.

6. Am nevoie de acordul lui pentru vacanta in strainatate. Ultimul mail suna cam asa: ”Desi observ ca ai stabilit deja un program, nu m-ai consultat în nicio decizie pe care ai luat-o vis a vis de aceasta plecare si de impactul pe care il are asupra copilului. Constat ca dintr-o data fetita e suficient de mare sa calatoreasca in tari straine, ceea ce este foarte bine, deci, e suficient de mare sa petreaca timp și cu mine, asadar, astept sa rezolvi până la capat sirul problemelor, asa cum ti le-am explicat in mailurile anterioare. Vei primi actele necesare plecarii.”. In mailurile anterioare imi spune sa-i dau o hartie la notar cum ca poate lua copilul la domiciliul lui, de 2 ori pe saptamana, de la 10 la 18. Poate fi folosit la dosar pentru suplinirea acordului? Sau ii pot cere sa imi trimita hartiile pana joi ca vineri sa ma duc la pasapoarte sa le depun? Si daca nu le am pana joi sa depun dosar? Mi-e teama ca ma amana asa pana in ultima zi si apoi nu mi-l mai da si pierd si timpul pentru suplinirea acordului.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
25Maria23, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 15:09, 12 August 2016
1. Nu sunteti obligata dar cred ca ar fi de preferat aceasta metoda; eu una, pentru ea am optat. Nu i se face cont copilului, ci contul va fi pe numele d-voastra, il comunicati iar la detalii, cand Dl.face plata, poate mentiona "pensie intretinere aferent iulie 2016" de ex.

2. Daca ar fi vorba de o comunicare normala, ca intre doi adulti, da, ar fi de preferat sa ii aduceti la cunostinta aspecte privind vacanta, etc. Nu sunt de parere ca trebuie sa ii cereti acordul sa mergeti la Disneyland ci doar sa il informati. Citind insa postarile d-voastra, este clar ca aceste cerinte sunt sicanari din partea unui tata care nu binevoieste sa vada copilul decat de 2 ori pe an. raspunsul ar fi valabil si pentru punctul 3

4. Probabil ca va puneti aceasta problema pe viitor, avand in vedere ca pana in prezent a vazut-o atat de rar. Eu as respecta momentan hotararea si i-as spune si lui acest lucru. Pentru un copil atat de mic, care nu e obisnuit cu celalalt parinte, pe care l-a vazut prea putin sa se creeze o conexiune, ar fi dureros sa se desparta brusc de figura materna pe care o stie aproape in mai toate momentele. Poate cand o sa mai creasca si poate daca o sa o vada tatal mai des, puteti sa acceptati un interval de doua-trei ore pentru un inceput apoi, pe parcurs si intervale mai mari.

5. Nu; ce sa patiti?

6. Din cate am citit, dansul are o manevra bine pusa la punct: nici nu refuza fatis acordul de a pleca in afara tarii dar nici nu va spune clar cand puteti sa intocmiti documentele respective. Eu i-as stabili un termen clar:"in data de 12.08.2016 am stabilit la notar programare pentru acord. Te rog sa vii cu CI, etc." Daca se eschiveaza, din nou, as actiona in instanta pentru suplinire acord pentru ca o sa fie apoi tarziu si va treziti ca, la momentul la care trebuie sa plecati, nu o sa aveti acest document.
1. Nu sunteti obligata. Domnul e obligat sa plateasca pensia neconditionat. In cazul in care, vreme de 3 cluni, nu plateste pensia ii faceti plangere penala la care dovediti reaua-credinta in neplata, prin conditionarea deschiderii contului. (are resurse, dar nu plateste).
2. Regimul autoritatii parintesti comune il regasiti in legea de protectie a copilului. Obligatia dvs este de a anunta/consulta tatal pentru: schimbarea domiciliului, scolii si tratamente medicale complexe. Punct!
3. Asupra programului obisnuit (gasiti in aceiasi lege) decideti exclusiv dvs, fara nicio obligatie de consultare.
4. Programul este in prezenta dvs. Aveti obligatia de a fi prezenta, asa fiind hotararea. In cazul in care dnomnul doreste altceva adunati dovezi ca nu respecta prezenta hotararea sa va aparati intr-o presupusa noua cerere pe care dnul o va face.
5. Aveti obligatie de a raspunde la mailuri care vizeaza exclusiv chestiuni ce tin de exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Mailurile ce contin amenintari si santaj le puteti aduna in scopul de a sustine o plangere penala cu acest obiect.
6. Aveti nevoie de acordul domnului. Cata vreme copilul mic e cu mama lui poate fi si in China. Nu are legatura vacanta in strainatate cu programul de vizitare in prezenta dvs. Notificati-l prin executor judecatoresc, adica compuneti o scrisoare de invitatie la notar, indicand: destinatia, durata plecarii, notarul si adresa acestuia, intervalul orar, 2 alternative de intalnire (de ex: miercuri intre 10 si 11 sau joi intre 14 si 15) care ii va fi expediata de agentul procedural iar dvs veti primi dovada expeditiei. Notificarea va costa intre 30 si 50 de lei. Merita. Daca nu vine la niciuna dintre intalniri cereti in instanta suplinirea acordului. Conditionarea acordului reprezinta santaj, iar aceasta este infractiune.

Succes si multi nervi sanatosi.
L272/2004, republicata, art 36:
alin 3: In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.. Comentariu:
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
Acestea sunt singurele chestiuni in care trebuie sa-l consultati! (conform legii). Unde exista buna intelegere se obtine mai mult, unde exista santaj si amenintare se respecta strict obligatiile.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
proastasatului, utilizator
"decizii importante, precum cele" - enumerarea nu este exhaustiva, asadar se dau cateva exemple de decizii importante ce se iau de parinti de comun acord. Pot exista si altele, precum inscrierea la un anumit sport, alegerea unei tabere de vara in locul alteia etc.
Primeaza strict interesul minorului, la el trebuie sa va ganditi. Santajul si amenintarile se analizeaza de organele competente.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
againstPAS, utilizator
Asa e. Primeaza interesul copilului. Urmeaza ca tatal sa dovedeasca ca prin alegerea (de ex) a unei tabere sau a unui sport doar de catre dvs, fara consultarea dansului, s-a adus atingere acestui interes superior al copilului. Da, corect, lista nu este exhaustiva ci exemplificativa. Urmeaza ca tatal sa convinga judecatorul ca decizia cu privire la o tabara in Sibiu si nu la Mangalia, sau judo in loc de inot, echivaleaza ca importanta in viata copilului cu decizia referitoare la o interventie chirurgicala sau cu administrarea bunurilor copilului.
Pornim de la prezumtia ca o decizie cu privire la sportul pe care il practica un copil sau tabara de engleza in locul unei tabere de japoneza sa zicem nu poate fi considerata o decizie zilnica, ci este o decizie importanta din viata unui copil ce ar trebui luata de ambii parinti. Adica in mod normal nu consulti celalalt parinte cu privire la haine, imbracaminte, aniversarea la care mearga caci acelea sunt deciziile zilnice.
Asadar, cred ca mama trebuie sa rastoarne prezumtia si sa faca dovada ca alegerea unui sport, a unei limbi straine in detrimentul alteia nu este o decizie importanta pentru copil.

Alte discuții în legătură

Pot lăsa copilul în tabără dacă tatăl nu este de acord? roxanaameliaioana roxanaameliaioana Bună ziua sunt despărțită de tatăl copiilor, acesta momentan nu are drept de vizita dar ii interzice copilului sa meargă în excursie și tabara,susține ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort e necesara in actele copilului la scoala? Anom Anom Buna ziua, Baietelul meu, provenit dintr-o casnicie anterioara care s-a terminat acum 4 ani e acum inscris in clasa pregatitoare la o scoala de stat. Am ... (vezi toată discuția)
Tabără copil Martonze Martonze Bună ziua, Sunt în situaţia de a însoţi copilul într-o tabără de 4 - 5 zile, organizată de şcoală, unde pot participa şi părinţii ca ... (vezi toată discuția)