avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchirieri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchirieri

Buna ziua. Partinti meu detin o cladire care au consolidato, la parterul acestei a inchiriat la o socetate iar la etajul 1 locuiesc ei. In contractul de chirie se specifica ca chiriasul are voie sa sub inchirieze doar cu acordul proprietarului. Chiriasul a impartit spatiul inchiriat in 2 si a subinchiriat fara aprobarea proprietarului la o covrigarie. Patronul covrigariei a facut modificari gaurin atat stalpi de rezistenca cat si grinzile. Intr partier si etajul 1 este tavanul fals ( fara izolatie) dusumea care este pusa pe grinzi de lemn si apoi parchet. Toate gazele si mirosurile de la covrigarie le intra in casa. Intrebare poate sa desfaca contractul de inchiriere si sa-i evacieze pe ambi chiriasi fara sa mearga prin instanta. Ce este de facut, poate sa-i puna la reparatii ( stalpii de rezistenta si grinzile ce au fost gaurite si sparte)? Astept raspuns de la dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: V Ioana-Iulica , Consilier juridic 12:54, 26 August 2012
Din păcate nu ne-ați spus dacă acel contract a fost încheiat după intrarea în vigoare a Noului Cod CIvil sau nu.

Dacă a fost încheiat după 1 oct 2011 sunt aplicabile prevederile Noului Cod Civil.

În ceea ce privește caracterul executoriu al contractului de închiriere, conform NCC acesta operează de drept doar cu privire la plata chiriei:

Caracterul executoriu Art. 1.798
Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost
inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie
titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract

sau, in lipsa acestora, prin lege.”

Aceasta înseamnă că puteți cere desfințarea sublocațiunii, refacerea stricăciunilor și eventuale daune doar în instanță.

Totuși, cum de părinții D-voastră care locuiesc deasupra acelui spațiu nu au avut minimul de diligență și au permis atât încheierea sublocațiunii cât și modificările făcute de sublocatar?
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
Patrick_, utilizator
Singura solutie eficienta este cea legala (actionarea in justitie). Astfel, puteti solicita in instantei societatii cu care aveti incheiat un contract de inchiriere, rezilierea acestuia cu plata despagubirilor, refacerea stalpilor de rezistenta si a grinzilor etc.
Nu cunosc care sunt clauzele contractului, daca a fost stipulat in contract "rezilierea contractului poate fi realizat prin pact comisoriu de grad IV pentru neindeplinirea clauzelor contractuale, fara a mai fi necesara interventia justitiei" atunci se poate rezolva si fara instanta.
Va doresc succes
Jurist Ioana-Iulica V.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract chirie expirat - chiriasul refuza sa paraseasca imobilul. edward_zone edward_zone Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Eu, persoana fizica, am inchiriat catre o persoana juridica un spatiu comercial. Chiriasul a uitat de 3 luni sa ... (vezi toată discuția)
Declarație oug 54/2010 Adrianerosca Adrianerosca Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un sfat în următoarea speță: Societatea la care lucrez a închiriat o suprafața unei SC, și a permis ca ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa dau afara un chirias rau platnic ? perlutina perlutina Am inchiriat un apartament, si am facut contractul de inchiriere doar cu sotia lui. (asa s-a intimplat) Contractul s-a incheiat de ceva luni bune. Este ... (vezi toată discuția)