avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte mostenirea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte mostenirea ?

Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu s-a facut nici un partaj iar tatal meu a achitat toata garsoniera din bani lui(are inclusiv toate chitantele de plata) ,garsoniera ramanand ne partajata dar folosindu-se de ea doar tatal meu ,el acuma are 75 de ani si din pacate a facut cancer ,daca el moare cum se fa face impartirea gasonierei si ce parte voi avea eu ,intreb ptr ca cineva mi-a spus ca va fi 75% mama si 25% eu ,si ma sfatuit ca sa-mi faca tatal testament ptr a fi 50 50... ce imi recomandati ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
swann_cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:02, 18 Ianuarie 2009
swann_cta a scris:

Imi cer scuze ca intreb da ce inseamna sotie supravietuitoare ?


Este denumirea data unuia dintre soti in urma decesului celuilalt sot (ar fi asemantor cuvantului văduvă sau văduv)
swann_cta a scris:

Eu sunt singurul copil ,...


De aici eu inteleg ca tatal dvs. nu mai are (nu a mai avut) nici un alt copil afara de dvs. Corect?
Dar vreo sotie actuala are?

Daca nu are nici o sotie si nici un alt copil, atunci dvs. veti mosteni TOATA averea tatalui. (daca nu lasa vreun testament). Mama dvs. nu are cum sa-l mai mosteneasca pentru ca nu-i mai este sotie.

Intrebarea e: ce inseamna toata averea? Pentru ca, spre pilda, garsoniera nu e toata a lui. O parte din ea apartine mamei dvs. si o parte apartine tatalui.
Dvs. veti mosteni partea din garsoniera care apartine tatalui. (si care va intra in masa susccesorala a tatalui).
Care e partea din garsoniera care apartine tatalui? Legea prezuma ca partea din garsoniera care apartine tatalui este 50%. Dar asta e numai o prezumtie. Daca veti putea dovedi ca tatal a contribuit cu 90% la achizitionarea ei, atunci 90% din garsoniera va intra in masa succesorala si asta va fi ceea ce veti mosteni.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica ... Aya01 Aya01 Buna ziua, Daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica din casatoria anterioara (sora mea vitrega, eu fiind fratele ei) si vorbim de doua ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)