avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In cat timp se poate legaliza o hotarare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In cat timp se poate legaliza o hotarare judecatoreasca de la data comunicarii?

Buna ziua!

Am rugamintea sa ma ajutati in legatura cu termenul de legalizare al unei hotarari de divort, dupa cum urmeaza : am primit Comunicarea in data de 03.08.2012, impreuna cu hotararea de divort, iar pe ultima fila a hotararii este mentionat termenul de 15 zile pentru drept de apel.
Intrebarea mea este daca hotararea de divort poate fi legalizata in termen de 15 zile sau 30 zile, de la data comunicarii? Ma gandeam ca cele 15 zile pentru drept de apel se respecta si ca termen pentru legalizare, dar nu sunt sigura de acest lucru si din aceasta cauza doresc sa ma ajutati! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:48, 28 August 2012
Termenul de apel in cazul divortului este de 30 de zile de la comunicare.
Daca nici una dintre parti nu va formula apel in acest interval de timp, atunci puteti solicita instantei legalizarea sentintei de divort.
Modul de calcul al termenelor procedurale il aveti aici:
Art. 101
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Mergeti dupa 30 de zile dupa textele de lege invocate de Simonete si veti afla daca puteti legaliza sau nu hotararea.

Termenul este de 30 de zile dar daca a declarat apel mai aveti de asteptat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie si trmene procedurale dislexic dislexic buna ziua, in cazul unei hotarari date de prima instanta cu recurs in 15 zile de la comunicare, este nevoie sa se astepte comunicarea hotararii pentru a fi ... (vezi toată discuția)
Termen recurs nelutrifoi nelutrifoi Buna ziua, mi sa comunicat o sentinta in data de 21 dec.2012,cu recurs in termen de 15 zile.Care este in aceest caz ultima zi de recurs ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cele 15 zile pentru "irevocabil" legal2010 legal2010 Cum se calculeaza cele [b]15 zile pentru ca o hotarare judecatoreasca sa devina irevocabila si definitiva (sa nu mai poata fi atacata) [/b]? [b]15 zile ... (vezi toată discuția)