avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de munca

Daca ai contract de munca pe perioada nedeterminata poate sati desfaca contractul de munca?? Si daca nu ai un an muncit ti se poate oferi somaj? Si daca nu ai un an muncit ce trebuie facut??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:34, 27 August 2012
orice contract de munca poate fi desfacut in conditiile Codului muncii....asta este capitalismul
1. Un contract individual de munca (CIM) poate fi incetat oricand cu conditia respecratii prevederilor din Codul muncii.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. - Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie lucrate cu program normal de 8 ore pe zi.
- In cazul CIM cu timp partial stagiul de cotizare la somaj se calculeaza proportional cu timpul normal de munca adica la 2 luni lucrate cu 4 ore pe zi se ia o luna de cotizare, la 4 luni cu 2 ore pe zi se ia 1 luna de cotizare s.a.m.d.
Eu am contract de munca pe perioada nedeterminata. Ce se intampla cu mine ca nu am 12 luni lucrate? Poate sa mi se desfaca contractu de munca sau trebuie sa ma plateasca 75% pana fac 12 luni ca sa am dreptu de somaj..???Avand in vedere ca nu are nici un motiv sami desfaca contractu de munca fiindca nu am zile nemotivate nici invoiri si abateri..?
1. Un CIM poate inceta si pentru alte motive nu numai pentru abateri disciplinare.

2. Un motiv de concediere ar fi desfiintarea locului de munca ocupat de dvs. (art.65 din Codul muncii).

3. Angajatorul nu poate fi obligat sa faca ce spuneti dvs. ci ceea ce este in interesul firmei sale.

4. - Faptul ca nu aveti cele 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj nu este responsabilitatea angajatorului.
- Puteti sa incercati sa incheiati un CIM pe eprioada determinata de o luna si la incetarea acestuia veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ajutor de somaj? cabincrew cabincrew Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil elea elea am lucrat la o sala de jocuri intre timp sefa a bagat si pariuri sportive ,cei de la pariuri mia facut contract de 6 ore ,acum o luna jumatate sala de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu jumatate de norma anaeliza anaeliza buna , vreau sa angajez doi baieti in constructii cu jumatate de norma adica la 4 ore .nu stiu daca se poate pentru ca eu sunt ii (interprindere individuala) . ... (vezi toată discuția)