avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... perioada de depunere a actelor pentru inregistrarea la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

perioada de depunere a actelor pentru inregistrarea la somaj

in termen de cate zile lucratoare de la data desfacerii contractului de munca trebuie depus dosarul la AJOFM (pentru a avea continuitate ) si care sunt actele necesare?
Indemnizatia de somaj se acorda de la data desfacerii contractuluide munca, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la aceasta data. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de zece zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii raportului de munca sau de serviciu, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
Actele de care aveti nevoie pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actele de studii si de calificare, în original si copie;
c) certificat de nastere,în original si copie;
d) certificat de casatorie,în original si copie, daca este cazul;
e) adeverinta medicala din care sa rezulte ca sunteti apt de munca sau aveti eventuale restrictii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizati venituri sau realizati, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
g) declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu aveti loc de munca, nu realizati venituri sau realizati, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
h) adeverinta eliberata de angajator si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul încetarii raporturilor de munca sau de serviciu la ultimul angajator;
Este vorba de 10 zile calendaristice.
Mi-a incetat contractul de munca pe 13 Martie iar eu am depus dosarul pentru somaj pe 21 aprilie.(asta pentru ca de la primarie nu mi-au putut elibera adeverinta cu venitul pe ultimile 12 luni dearece trebuia sa imi mai intre in cont un salar)Sunt insarcinata iar intrebarea mea este daca pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului avand in vedere ca perioada aceasta de pe 13 martie-21 aprilie nu stiu daca figurez in cartea de munca si daca ma afecteaza faptul ca dosarul nu a fost depus urmatoarea zi incetarii contractului de munca.Multumesc
In speta, beneficiati de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru somaj in caz de concediere pt. restructurare post lauraneacsu77 lauraneacsu77 buna ziua voi fi concediata prin desfiintare post decizie pe care o voi contesta in instanta va rog sa-mi comunicati actele necesare pentru somaj si ... (vezi toată discuția)
Informatii somaj danielacranga64 danielacranga64 buna dimineata, am nevoie de ajutor in privinta documentelor necesare pentru a-mi depune dosarul de somaj si cite zile am la dispozitie pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Concediere andra-celia andra-celia Buna ziua, daca sunt concediata de la servici, sunt obligata sa mai stau in preaviz 20 de zile sau pot intra direct in somaj? ce se intampla daca refuz sa stau ... (vezi toată discuția)