avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident

Am fost accidentat de un autobuz pe trecerea de pietoni!
Am fost operat de doua ori la bazin si la cap. 62 de zilel de spitalizare pana acum (18 zile inconstient),si probabil voi depasii 120 zile.Cheltuielile cu operatiile si spitalizarea sunt enorme !
Cum sa procedez, pentru a obtine o suma cat mai mare?
Pot sa implic in proces firma de transport , proprietara autobuzului?
1. Persoana care a fost accidentata in urma unui accident rutier si nu are nici o vina in producerea accidentului, poate sa solicite daune materiale si morale de la urmatoarele persoane:
a) de la Asiguratorul RCA al vehiculului condus de cel vinovat;
b) direct de la persoana vinovata;
c) de la cel vinovat si de la proprietarul vehiculului;
d) de la toti, deopotriva.
Varianta cea mai sigura e sa cereti despagubirile doar de la Asiguratorul RCA.
2. Cat priveste cuantumul despagubirilor, practica instantelor este extrem de variata si depinde f. mult de locul unde se judeca procesul, cine va ajuta sa intocmiti documentatia necesara si, evident, in primul rand, de evolutia starii dvs. de sanatate, astfel cum rezulta din expertiza medicilor.
a) Pentru daune materiale, va sunt necesare toate actele din care rezulta ce cheltuieli ati efectuat si care exced asigurarii medicale, adeverinta de la serviciu, cat ati castigat inainte de accident, etc.( trebuie sa faceti dovada veniturilor dvs., din toate activitatile pe care le desfasurati , precum: serviciu, afacere, alte activitati din care ati putut sa castigati bani), eventual martori care sa spuna cine v-a ingrijit, cat ati suferit, etc.
b) cat priveste cuantumul daunelor morale, trebuie sa aratati ce viata ati dus inainte de accident, cat v-a marcat acest accident, daca ati ramas cu un anume grad de incapacitate permanenta sau doar urmarile obisnuite care implica terapie perioadica, renuntarea la anumite activitati precum practicarea vreunui sport, cum a fost afectata familia dvs. de accident, etc. In functie de certificatul medico-legal sau expertiza medico-legala ce ati putea sa o solicitati, instanta va putea determina si cuantumul acestui tip de daune.
3. Desigur, nu putem exclude si varianta solutionarii cazului pe cale amiabila, prin negociere directa cu asiguratorul sau, de ce nu? insusi cond. auto vinovat sa va ajute material pana se obtine suma completa ( acesta avand posibilitatea sa recupereze suma platita astfel in avans, in numele asiguratorului lui).
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Doinita Stingaciu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Ce despagubiri pot cere persoanei vinovate de accidentul rutier in care am fost implicat? danielmoldovan danielmoldovan Buna ziua! Acum 2 saptamani am suferit un accident rutier, impact frontal, in urma caruia am stat 7 zile in spital, timp in care am fost operat la picior, ... (vezi toată discuția)
Daune morale în urma unui accident pe trecerea de pietoni Cronţ Valentina Elena Cronţ Valentina Elena Bună seara. Vă rog să mă ajutaţi într-o chestiune juridică. Părinţii mei au fost accidentaţi pe trecerea de pietoni. Tatăl a scăpat uşor,refuzând ... (vezi toată discuția)