avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla cu copilul meu in acest caz?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla cu copilul meu in acest caz?

Problema este urmatoarea. Eu sunt romanca, sotul meu este roman si american. Am locuit cu sotul mu in america 3 ani unde am nascut un copil acolo. De putin timp am venit in romania si m-am despartit de sotul meu si cum ne certam de la copil, el vrea sa ia copilul in america si eu vreau sa-l in aici cu mine. Copilul este nascut in americasi are doar cetatenie americana. Nu are cetatenie romana si sotul ma ameninta ca il poate lua oricand sa-l duca i america deoarece statul roman nu are de ce sa se bage. Care este realitatea? Cum sa fac? Ce drepturi are copilul meu?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:56, 20 Ianuarie 2009
Dn pacate copilul nu are cetatenia romana caci nu pot sa io fac. Am intrebat la autotitatile romane si mi-au spus capentru ai putea face si cetateia romana trebuie sa prezint certificatul de nastere american apostilat de autoritatile din SUA. Iar certificatul lui nu este apostilat si deci nu are valoare. Nu pot face apostilarea deoarece nu mai pot intra in sua.
Intradevar problema este foarte grava si nu stiu cum sa fac. ma poate ajuta cineva cu un sfat bun, va rog....
Am citit si raspunsurile colegilor mei. Sfatul meu este sa incercati si la Ambasada Americana. Incercati sa intrati in audienta si sa explicati ca aveti nevoie de certificat de nastere apostilat...Ambasada nu se ocupa doar de vize...si daca nu, in disperare de cauza cautati ajutor la ambasada romana din America, sau un consulat roman din america,...si daca nici asa nu merge incercati sa cautati o organizatie non guvernamentala care are ca activitate protectia copilului...Trebuie sa reusiti intai sa inregistrati nasterea in Romania...dupa aceea veti beneficia de ajutorul statului roman, respectiv veti putea apela la instamta.

succes
av. Ileana Schwarz
Da, e incurcata treaba.

Aveti in vedere sfatul av Schwarz intrucat nu aveti alta cale in prezent.Este o chestiunea care trebuie neaparat rezolvata.
Aveti insa grija sa nu obtina tatal o hotarare judecatoreasca in SUA IN ACEST TIMP.
In mod normal eu zic ca puteti castiga minorul si in SUA daca se va desfasura un proces acolo.Ar fi bine sa aveti un avocat competent si pe acolo.Eu cred ca nu va trebuie un avocat de suma cu multe zerouri in SUA.Va poate spune din prima care sunt sansele si cat va costa.Procesul acolo ar putea fi simplu.

avocat Claudiu Lascoschi
Drept constitutional?
Asta nu reglemeteaza relatiile de putere ale statului?
Obtinerea cetateniei se face printr-un act administrativ al statului si face parte din dreptul administrativ!

In fine... cetatenia este importanta insa nu esentiala. Apostila nu o sa o obtineti niciodata de la o ambasada, cu atat mai putin in cazul unui stat federal; sfatul meu este sa luati legatura rapid cu cineva din State (eventual chiar avocat) care sa obtina apostila pe certififcatul de casatorie!
Daca va miscati repede, in cateva zile aveti apostila, iar apoi puteti cere obtinerea cetateniei.

Iar in privinta unei eventuale hotarari a instantelor americane, chiar si acolo trebuie citata mama, si trebuie sa fie ascultata (direct sau prin intermediul unui avocat)

Insa... daca stati vreo 3 luni pe teritoriul romaniei s-ar putea ajunge cumva ca instantele romane sa fie competente...
E o zona un pic mai gri... cum dealtfel se intampla destul de frecvent in drept!
Astfel conform Regulamentului EU 2201/2003 punctul de legatura in stabilirea competentei il constituie domiciliul iar nu cetatenia. Conform unei opinii destul de raspandite (ca sa nu spun majoritara, desii cam asa este), regulamentele EU se aplica si in cazul cererilor privind cetatenii cu o alta cetatenie decat cea a unui stat EU, daca acestia au domiciliul pe teritoriul unui stat membru.
In orice caz eu va sfatuiesc sa rezolvati repede asta cu apostila, iar apoi sa consultati un avocat care se pricepe bine in dreptul international al familiei, si sa vedeti ce puteti face!
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
ContSters56778, utilizator
Problema grava este acum, abia am flat ca sotul a reclamat la autoritatile americane ca am refuzat sa intorc copilul in tara lui (in sua) si acum am inteles ca sunt acuzata de catre autoritatileamericane de rapire si sechestrare a copilului, deoarece nu am vrut sa-l inapoiez in sua. am inteles ca acum vor urma procese in sua, ca voi fi adusa acolo la tribunal chiar cu forta deoarece este ceva grav in sua rapirea unui copil, etc............ce sa fac in aceasta situatie?

Alte discuții în legătură

Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Acte pentru copii nascuti in sua petraruandreea petraruandreea Buna ziua, As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site: - ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Se poate scoate un minor din tara fara consimantul ambilor parinti? klaudiusmd klaudiusmd sunt divortat de curand. fosta sotie careia ia fost incredintat minorul a iesit din tara cu minorul fara ca eu sa fiu intrebat sau informat. e legal? pot sa ... (vezi toată discuția)