Buna ziua. Am nevoie de cateva sfaturi. Mama s-a recasatorit acum 15 ani cu un cetatean irakian, acesta obtinand cetatenia romana de cateva luni. Impreuna au reusit sa puna pe picioare cateva afaceri, toate bunurile si firmele fiind pe numele ei. Ea a decedat de curand si vreau sa stiu ce drepturi am eu ca si copil din prima casatorie, avand in vedere situatia de fata. Tin sa mentionez ca nu s-a facut niciun fel de succesiune pe numele lui. Cum ma sfatuiti sa procedez in cazul acesta?
In lipsa altor succesori,mostenirea se va imparti intre dvs. care aveti dreptul la 3/4 si sotul supravietuitor,dansul avand dreptul la 1/4.Trebuie sa dezbateti succesiunea.
Ce intelegeti prin bunuri pe numele ei? Ca asa si eu cand cumpar un frigider nu-l rog pe vanzator sa ma treaca pe factura si pe mine si pe sot. Dar fiind cumparate in timpul casatoriei se prezuma a fi bunuri comune. Ca atare orice lucru cumparat de mama d-voastra in timpul casatoriei este bun comun cu sotul ei. Ca atare 1/2 sunt ale mamei, 1/2 sunt ale sotului. Din 1/2 ale mamei d-voastra mosteniti 3/4 si sotul 1/4(care se adauga peste 1/2 al lui).
Deasemenea multi fac confuzia zicand ca este casa lui, ca este numai pe numele lui, chiar daca era casatorit ca este numai el trecut in acte Gresit. De aceea spune notarul ca cumparatorul era X, casatorit,.....
Doar cand bunul este cumparat cu banii proveniti din vanzarea altui bun propriu(mostenire, donatie, etc.), el poate fi considerat bun propriu.
Am inteles. Ideea era in felul urmator: ea nu l-a trecut in acte nicaieri pentru ca era cetatean irakian si neavand cetatenie romana, peste tot apare numele ei. Ca sa o spun pe aia dreapta, nici nu stiu daca sunt casatoriti legal, adica n-am apucat sa vad vreun certificat de casatorie, ea pastrandu-si numele de fata. Stiu ca isi poate pastra numele si in urma casatoriei. Este o situatie complicata, de aceea vreau sa stiu cam ce sanse as avea. Va multumesc pentru raspunsuri.
Ma rog, era un element important, atunci partile care spuneam ca vi se cuvin le veti imparti pe din doua acum cu fratele vitreg. Si are mare importanta si daca era casatorita sau nu cu domnul. In calitate de fiu duceti-va la un notar pentru succesiune si atunci va si lamuriti cu o gramada de treburi.
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune
maraV
Tatal meu a decedat in luna mai a acestui an. El nu a avut bunuri pe numele lui, toate bunurile inclusiv casa fiind in acte pe numele mamei care traieste. In ... (vezi toată discuția)