Buna ziua. Am nevoie de cateva sfaturi. Mama s-a recasatorit acum 15 ani cu un cetatean irakian, acesta obtinand cetatenia romana de cateva luni. Impreuna au reusit sa puna pe picioare cateva afaceri, toate bunurile si firmele fiind pe numele ei. Ea a decedat de curand si vreau sa stiu ce drepturi am eu ca si copil din prima casatorie, avand in vedere situatia de fata. Tin sa mentionez ca nu s-a facut niciun fel de succesiune pe numele lui. Cum ma sfatuiti sa procedez in cazul acesta?
1) TREBUIE SA VA INFORMATI DACA A FOST SAU NU CASATORITA.
Din mesajele scrise de dvs. reiese ca nu stiti daca mama dvs. era sau nu casatorita cu cetateanul irakian. Acest lucru este important pentru a sti daca "sotul" are descendenti.
2) DREPTURI EGALE
Rudele de grad I (fii, fiice, copiii infiati) au aceleasi drepturi, indiferent ca sunt din prima sau a doua casatorie, important este legatura de rudenie cu defunctul (mama / tata).
Sfat:
Mergeti la un notar cu copie dupa actul de deces al mamei, certificatul dvs. de nastere si daca este cazul certificatul de casatorie (in cazul in care ati schimbat numele de familie). Solicitati notarului eliberarea unei declaratii de acceptare expresa a succesiunii.
Cost estimativ 50 ron. Nimeni nu va putea vinde bunuri din masa succesorala fara acordul dvs.
Va doresc succes
Jurist Ioana-Iulica V.
Va multumesc. Acum nu stiu daca "sotul" o sa fie de acord sa-mi inmaneze certificatul de deces, o sa vad cum fac. Multumesc pentru informatii si daca o sa mai am nelamuriri, nu voi ezita sa intreb. Inca o data, multumesc!
Mai am o intrebare la Dv: in cazul in care eu nu detin actele necesare pentru succesiune notariala (certificat deces), sotul poate face succesiunea notariala in lipsa mea? Sau in cazul in care totusi fac rost de acte, exista posibilitatea ca el sa nu declare toate bunurile?
In calitate de fiu, puteti solicita la starea civila eliberarea unui certificat de deces. Tot acolo puteti solicita si eliberarea unei adeverinte-anexa9-din care sa rezulte daca figureaza inscrisa casatoria celor doi. Trebuie sa stiti anul casatoriei pentru ca ofiterul de stare civila sa va caute. Intre timp sotul mamei poate instraina din bunuri daca dvs. nu aveti cunostinta de acestea ca fiind ale mamei dvs. Fratele dvs. are dreptul legal de a intra in concurs la mostenire alaturi de tatal sau.
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune
maraV
Tatal meu a decedat in luna mai a acestui an. El nu a avut bunuri pe numele lui, toate bunurile inclusiv casa fiind in acte pe numele mamei care traieste. In ... (vezi toată discuția)