avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune

Tatal meu a decedat in luna mai a acestui an. El nu a avut bunuri pe numele lui, toate bunurile inclusiv casa fiind in acte pe numele mamei care traieste. In cazul acesta mai este obligatorie deschiderea succesiunii?
Daca bunurile au fost cumparate in timpul casatoriei sunt bunuri comune, nu are importanta pe numele cui sunt in acte, in acest caz trebuie sa dezbateti succesiunea pt a imparti cota tatalui dvs.
Daca tata nu a avut bunuri in proprietate, bunurile fiind proprii ale mamei, nu aveti motiv sa va prezentati la notar pt dezbaterea succesiunii.
gi_jane2 a scris:

Daca bunurile au fost cumparate in timpul casatoriei sunt bunuri comune, nu are importanta pe numele cui sunt in acte, in acest caz trebuie sa dezbateti succesiunea pt a imparti cota tatalui dvs.
Daca tata nu a avut bunuri in proprietate, bunurile fiind proprii ale mamei, nu aveti motiv sa va prezentati la notar pt dezbaterea succesiunii.



Tata a construit o camera si o bucatarie in curtea imobilului, a platit cheltuielile instalarii retelei de gaze si canalizare, a construit o pivnita... a contribuit cu multe..... Din pacate insa, nici un act nu a fost pe numele lui, ci pe numele mamei, si de aceea nu stiu in ce masura se poate face dovada acestor investitii si mai ales cum. Eu mai am o sora care locuieste in curte cu mama si nu este interesata de deschiderea succesiunii, mai cu seama ca, intre timp ea a instrainat niste bunuri achizitionate de tatalui meu. Nu stiu pe ce baza as putea demara deschiderea unei succesiuni intr-o astfel de situatie.

Tot ce s-a construit in timpul casatoriei reprezinta bunul comun al sotilor, chiar daca pe autorizatia de construire figureaza doar mama. La deschiderea succesiunii va trebui sa prezentati si certificatul de casatorie al parintilor, ceea ce reprezinta dovada faptului ca imobilele au fost edificate pe durata casatoriei, deci sunt bunuri comune. Asadar, la succesiunea dupa tata va intra cota de 1/2 (jumatate) din toate bunurile dobandite (prin orice forma... cumparare, construire) de soti pe perioada casatoriei. Daca sora nu este interesata de bunurile ramase de pe urma tatalui, poate da o declaratie la notarul public prin care renunta la mostenire (dar atentie! renuntarea este totala, se renunta la absolut toate bunurile care au apartinut defunctului). Oricum, sora trebuie sa-si prezinte optiunea succesorala (acceptare sau renuntare)... Pentru toate formalitatile, trebuie sa va prezentati la un notar public din localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul, cu actele de stare civila (certificate de deces, casatorie, nastere) si actele de proprietate ale bunurilor care fac obiectul mostenirii.
daca sunt bunuri cumparate in timpul casatoriei, sunt bunuri comune, si se poate deschide succesiune. Tatal are o cota parte din toate bunurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
Deschidere masa succesorala JosefK JosefK Va rog frumos, daca ati putea sa ma ghidati v-as purta vesnica recunostinta. Nu stiu cum/ce acte imi trebuie pentru deschidere masa succesorala si nici cum sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire patriciab patriciab Buna ziua As dori sa stiu daca este necesar sa dau vreo declaratie la notar sau sa deschid succesiune in urma decesului mamei mele. Precizez ca atat casa ... (vezi toată discuția)