avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinerii

lucrez in italia de 7 ani,apartamentul din romania este gol nu locuieste nimeni de ce sa mai platesc intretinerea?????????????? este normal sa fiu trecuta 0+1 ? EU nu am mai venit in tara de trei ani,exista vreo lege in care se specifica acest lucru sa nu mai platesti intretinerea daca nu locuiesti in apartament???? CE ACTE IMI TREBUIE ? MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 18:52, 28 August 2012
O parte din intretinere trebuie sa platiti si anume acele cheltuieli care se repartizeaza pe suprafata - salarii, service ascensor, lucrari de intretinere si reparatii la proprietatea comuna, instalatii interfon, monitorizare video (daca aveti).

Nu platiti cheltuielile care se impart pe numar de persoane si anume curent electric, gaze si salubritate.

Nu trebuie sa fiti consemnat pe liste cu 1 persoana, daca nimeni nu locuieste acolo. Daca nu locuiti, nici nu consumati gaze si curent electric la comun si nici nu faceti gunoi. Cereti presedintelui de asociatie sa intre in legalitate si sa nu va puna la plata unor cheltuieli pe care nu le faceti deoarece lipsiti din apartament.
Avand in vedere ca apartamentul este situat in imobil de locuit,chiar daca nu este locuit,
legiutorul a prevazut prin Legea nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare HG nr 1588/2007 obligativitatea proprietarului a achita cote parti comune
In situatia in care dvs ati depus la asociatia de proprietari informare oficiala ca apartamentul nu este locuit,impunerea de persoane la calculul cotelor ce va revin constituie abuz din partea presedintelui de asociatie
In baza documentelor care atesta ca dvs sunteti proprietarul apartamentului si ca desfasurati activitate in alta tara,solicitati presedintelui de asociatie de proprietari sa dispuna masurile necesare,astfel incat sa va fie calculate contributiile in raport de situatia reala
va multumesc pentru raspuns dar eu nu beneficiez la plata serviciilor pe scara, la repararea liftului ,etc. pot sa demonstrez ca am domiciliu in italia ar trebui sa fac copii dupa ele sa demonstrez? eu vin doua saptamani la an in ROMANIA si rezult cu suma de plata la intretinere ,de ce ? eu nu beneficiez de nimic in aceasta plata care o au locatarii care locuiesc .ce ar trebui sa fac?DE EXEMPLU AM O VERISOARA care are un apartament in Navodari dar tot asa locuieste in italia si administratorul i-a zis sa faca o cerere precum nu locuieste nimeni si sa nu plateasca nimic ,eu nu inteleg nu peste tot sunt aceleasi legi?
eu nu cunosc acel citat din lege sa o prezint sau articolul din acea lege, ma puteti ajuta dv????VA MULTUMESC FOARTE MULT,O ZI BUNA
Administratorul din Navodari, probabil, nu cunoaste legea.
Cheltuielile care se impart pe suprafata nu tin cont de beneficiul direct si imediat de pe urma acestor servicii.

Daca toti ar fi plecati in lume si blocul nu ar fi ingrijit permanent cat sunteti plecati, la intoarcere ati gasi un ghetto plin de gandaci, sobolani, gunoaie, fara apa, fara utilitati, cu usile furate casele golite etc.
Nu numai ca sunteti obligata de lege sa platiti consumurile pe cota parte indiviza si cele individuale, caldura pentru apartament si cea pe partile comune, dar trebuie sa le achitati si in termenul stabilit, in caz contrar asociatia are dreptul sa va calculeze si penalizari, iar dupa 90 de zile va pot da si in judecata.
Puteti sa inchiriati acel apartament si atunci chiriasul achita aceste cheltuieli (este doar o parere).
Legea 230/2007
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere apartament nelocuit moreact moreact apartament gol din iulie 2014 fara repartitoare plata la interetinere este la fel ca atunci cand locuia 1 persoana exista temei legal ptr o plata in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune asociatie de proprietari alcaz alcaz Poate fi scutita o persoana de plata unor cheltuieli comune la asociatia de proprietari daca nu locuieste in apartamentul sau (fiind singurul locatar), care ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)