avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestat 6 luni apoi scos de sub urmarire penala - ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestat 6 luni apoi scos de sub urmarire penala - actiune despagubiri materiale si morale

Buna ziua.
Pe scurt, am fost arestat in 1996 pentru contrabanda cu tigari. Am stat 5 luni si am fost eliberat din arest subcontrol judiciar. In 2008, la insistentele mele, mi se comunica ca am fost scos de sub urmarire penala. Se mai poate face ceva in privinta acelor luni state in arest, tinind cont de timpul scurs?
Cel mai recent răspuns: Doru Piroi , Consilier juridic 20:10, 16 Ianuarie 2016
Presupun că vă referiţi la posibilitatea obţinerii unor despăgubiri.
Nu se ma ipoate obţine nimic după atâta vreme. O eventuală acţiunea în repararea unei pagube produse dvs. prin acea arestare, dacă ar fi fost nelegală, se putea demara în termen de 18 luni de la data emiterii ordonanţei prin care s-a dispus lăsarea în libertate.

Art. 506 Cod procedură penală :
Acţiunea pentru repararea pagubei
Acţiunea pentru repararea pagubei poate fi pornită de persoana îndreptăţită, potrivit art. 504, iar după moartea acesteia poate fi continuată sau pornită de către persoanele care se aflau în întreţinerea sa.
Acţiunea poate fi introdusă în termen de 18 luni de la data rămânerii definitive, după caz, a hotărârilor instanţei de judecată sau a ordonanţelor procurorului, prevăzute în art. 504.

Cod procedura penala:

Cazuri care dau dreptul le reparatie

Art. 504. - Orice persoana care a fost condamnata definitiv are dreptul la repararea de catre stat a pagubei suferite, daca in urma rejudecarii cauzei s-a stabilit prin hotarare definitiva ca nu a savarsit fapta imputata ori ca acea fapta nu exista.

Are dreptul la repararea pagubei si persoana impotriva careia s-a luat o masura preventiva, iar ulterior, pentru motivele aratate in alineatul precedent, a fost scoasa de sub urmarire sau a fost achitata.

Nu are dreptul la repararea pagubei persoana care, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, cu intentie sau din culpa grava a stanjenit sau a incercat sa stanjeneasca aflarea adevarului.

Persoanelor aratate in alin. 1 si 2, care inainte de arestare erau incadrate in munca, li se calculeaza la vechimea in munca si timpul cat au fost arestate, iar persoanelor aratate in alin. 1 li se calculeaza la vechimea in munca si timpul cat au executat pedeapsa la locul de munca.

Actiunea pentru reparare

Art. 505. - Actiunea pentru repararea pagubei poate fi pornita de persoana indreptatita potrivit art. 504, iar dupa moartea acesteia poate fi continuata sau pornita de catre persoanele care se aflau in intretinerea sa.

Actiunea poate fi pornita in termen de un an de la ramanerea definitiva a hotararii de achitare sau de la data ordonantei de scoatere de sub urmarire.

Din pacate pt. dvs., termenul pana la care puteati introduce actiunea pentru repararea pagubei suferite, a fost cu mul tdepasit, deci nu mai aveti dreptul la introducerea actiunii.
Din moment ce ati fost vinovat pt ce sa obtineti despagubiri?
Doar nevinovatii au aceste drepturi.
Va rog, cititi mai bine ce am scris mai sus.
Adica fapta pentru care ati fost arestat nu exista sau nu a fost savarsita de dvs.?

Alte discuții în legătură

Cauza la c.e.d.o. buhus ionela buhus ionela Buna ziua,as avea o intrebare referitoare la cazurile de la CEDO, prietenul meu a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, dar nu i s-a dat drumul din ... (vezi toată discuția)
Despagubire, neatentia parchetului, judecatoriei, avocatului oltul oltul am fost condamnat la 3,5 ani inchisoare cu executare,judecatorii nu au aplicat o lege care era in vigoare in perioada cand a fost fapta si in plus avocatul ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios ionharcau ionharcau buna seara, doresc sa aflu cum pot sesiza autoritatile despre un denunt calomnios facut impotriva mea trebuie precizat ca acest denunt a fost facut de ... (vezi toată discuția)