avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cauza la C.E.D.O.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cauza la C.E.D.O.

Buna ziua,as avea o intrebare referitoare la cazurile de la CEDO, prietenul meu a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, dar nu i s-a dat drumul din inchisoare la data cand a primit suspendarea. A fost tinut inca 20 de zile in plus pana cand curtea de apel s-a autosesizat si i-au dat drumul. A fost facut public cazul si in ziare, intrebarea mea este are vreun rost sa dam statul roman in judecata? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 27 Februarie 2009
Daca ceea ce spuneti este real ABSOLUT DA!!!
S-au dat despagubiri serioase pentru astfel de cazuri, chiar si pentru alte cazuri de o importanta mai mica (care nu faceau referire la privarea de libertate)
De ceva timp nu mai citesc ziarele din motive personale si nu cunosc cazul dvs.
Ar fi vorba de o detentie ilegala si puteti cere daune persoanelor vinovate.
Pana la CEDO ar trebui sa va judecati mai intai in Romania.
Vinovati ar fi cei de la politie probabil.Sau cei de la instanta daca au uitat sa comunice hotararea instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Este de netagaduit ca trebuie sa actionati statul roman in judecata,daca asa stau intr-adevar lucrurile.Dar nu puteti face asta direct la cedo ,trebuie sa actionati in instantele romanesti statul,consumand toate caile de atac ordinare,si abea dupa ce aveti o sentinta definitiva in tara care va nemultumeste,va puteti adresa cedo.
REPARAREA PAGUBEI IN CAZUL CONDAMNARII
SAU AL LUARII UNEI MASURI PREVENTIVE PE NEDREPT


Cazuri care dau dreptul le reparatie

Art. 504. - Orice persoana care a fost condamnata definitiv are dreptul la repararea de catre stat a pagubei suferite, daca in urma rejudecarii cauzei s-a stabilit prin hotarare definitiva ca nu a savarsit fapta imputata ori ca acea fapta nu exista.

Are dreptul la repararea pagubei si persoana impotriva careia s-a luat o masura preventiva, iar ulterior, pentru motivele aratate in alineatul precedent, a fost scoasa de sub urmarire sau a fost achitata.*)

Nu are dreptul la repararea pagubei persoana care, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, cu intentie sau din culpa grava a stanjenit sau a incercat sa stanjeneasca aflarea adevarului.

Persoanelor aratate in alin. 1 si 2, care inainte de arestare erau incadrate in munca, li se calculeaza la vechimea in munca si timpul cat au fost arestate, iar persoanelor aratate in alin. 1 li se calculeaza la vechimea in munca si timpul cat au executat pedeapsa la locul de munca.**)

*) Alin. 2 al art. 504 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 32/1990.

**) Alin. 4 al art. 504 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 104/1992.



Actiunea pentru reparare

Art. 505. - Actiunea pentru repararea pagubei poate fi pornita de persoana indreptatita potrivit art. 504, iar dupa moartea acesteia poate fi continuata sau pornita de catre persoanele care se aflau in intretinerea sa.

Actiunea poate fi pornita in termen de un an de la ramanerea definitiva a hotararii de achitare sau de la data ordonantei de scoatere de sub urmarire.

Instanta competenta

Art. 506. - Pentru obtinerea reparatiei, persoana indreptatita se poate adresa tribunalului in a carui raza teritoriala domiciliaza, chemand in judecata civila statul. Statul este citat prin Ministerul Finantelor.

Actiunea in regres

Art. 507. - In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit dispozitiilor art. 506, statul are actiune in regres impotriva aceluia care cu rea-credinta sau din grava neglijenta a provocat situatia generatoare de daune.
Una din conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale la CEDO este epuizarea tuturor căilor de recurs interne.
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestat 6 luni apoi scos de sub urmarire penala - actiune despagubiri materiale si morale Doru Piroi Doru Piroi Buna ziua. Pe scurt, am fost arestat in 1996 pentru contrabanda cu tigari. Am stat 5 luni si am fost eliberat din arest subcontrol judiciar. In 2008, la ... (vezi toată discuția)
Despagubire, neatentia parchetului, judecatoriei, avocatului oltul oltul am fost condamnat la 3,5 ani inchisoare cu executare,judecatorii nu au aplicat o lege care era in vigoare in perioada cand a fost fapta si in plus avocatul ... (vezi toată discuția)
Cercetarea in rem gigelas gigelas Buna seara, Cercetarea in rem,in baza carei prevederi legale trebuie sa se efectueze ? Unde este prevazuta aceasta cercetare ? Va multumesc. (vezi toată discuția)