avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Despagubire, neatentia parchetului, judecatoriei, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Despagubire, neatentia parchetului, judecatoriei, avocatului

am fost condamnat la 3,5 ani inchisoare cu executare,judecatorii nu au aplicat o lege care era in vigoare in perioada cand a fost fapta si in plus avocatul (angajat) nu a facut absolut nimic,numai a luat banii.
am facut contestatie in anulare,au admis,au rejudecat si am fost achitat(a existat o cauza de nedpedepsire).am stat la puscarie 38 de zile,am pierdut locul de munca,am cheltuit o gramada de banipt avocati..pot sa cer o despagubire de la stat sau sa dau in judecata avocatul? sau statul?
daca va intereseaza cauza pe cineva astept mesaj privat
Cel mai recent răspuns: oltul , utilizator 10:52, 27 Septembrie 2013
Cod procedura penala:

Art. 504

Cazuri care dau dreptul la repararea pagubei

Persoana care a fost condamnată definitiv are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite, dacă în urma rejudecării cauzei s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.

Are dreptul la repararea pagubei şi persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată de libertate ori căreia i s-a restrâns libertatea în mod nelegal.

Privarea sau restrângerea de libertate în mod nelegal trebuie stabilită, după caz, prin ordonanţă a procurorului de revocare a măsurii privative sau restrictive de libertate, prin ordonanţă a procurorului de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale pentru cauza prevăzută în art. 10 alin. 1 lit. j) ori prin hotărâre a instanţei de revocare a măsurii privative sau restrictive de libertate, prin hotărâre definitivă de achitare sau prin hotărâre definitivă de încetare a procesului penal pentru cauza prevăzută în art. 10 alin. 1 lit. j).

Are drept la repararea pagubei suferite şi persoana care a fost privată de libertate după ce a intervenit prescripţia, amnistia sau dezincriminarea faptei.

Art. 505

Felul şi întinderea reparaţiei

La stabilirea întinderii reparaţiei se ţine seama de durata privării de libertate sau a restrângerii de libertate suportate, precum şi de consecinţele produse asupra persoanei ori asupra familiei celui privat de libertate sau a cărui libertate a fost restrânsă.

Reparaţia constă în plata unei sume de bani sau, ţinându-se seama de condiţiile celui îndreptăţit la repararea pagubei şi de natura daunei produse, în constituirea unei rente viagere ori în obligaţia ca, pe cheltuiala statului, cel privat de libertate sau a cărui libertate a fost restrânsă să fie încredinţat unui institut de asistentă socială şi medicală.

Persoanelor îndreptăţite la repararea pagubei, care înainte de privarea de libertate erau încadrate în muncă, li se calculează, la vechimea în muncă stabilită potrivit legii, şi timpul cât au fost private de libertate.

Reparaţia este, în toate cazurile, suportată de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.


Art. 506

Acţiunea pentru repararea pagubei

Acţiunea pentru repararea pagubei poate fi pornită de persoana îndreptăţită, potrivit art. 504, iar după moartea acesteia poate fi continuată sau pornită de către persoanele care se aflau în întreţinerea sa.

Acţiunea poate fi introdusă în termen de 18 luni de la data rămânerii definitive, după caz, a hotărârilor instanţei de judecată sau a ordonanţelor procurorului, prevăzute în art. 504.

Pentru obţinerea reparării pagubei, persoana îndreptăţită se poate adresa tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază, chemând în judecată civilă statul, care este citat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Acţiunea este scutită de taxa judiciară de timbru.

Hotărârea este supusă numai recursului.

Este greu de spus daca ati putea obtine castig de cauza.
Este vorba de o lege care s-a aplicat cam aiurea.Va referiti la art 74 ind 1 CP din cate banuiesc.
Eu de la inceput am considerat ca asa trebuie sa se aplice legea insa instantele considerau in fel si chip.
Practica judiciara era diferita.

Dupa parerea mea sansele de a obtine castig de cauza sunt foarte reduse in contextul juridic in care va aflati.
Insa nu trebuie sa va descurajeze acest lucru.
Sa ne anuntati si pe noi ce va hotara instanta.
Probabil ca veti ajunge la CEDO daca pierdeti si nici acolo nu as paria ca ati castiga dar nici imposibil sa castigati nu ar fi...
sincer sa fiu inca nu a m castigat...contestatia in anulare a fost admis in principui,iar acum a fost admis definiytiv asa fel am obtinut rejudecarea..dar cred ca este numai o formalitate...contestatia a fost intemeiata ca a existat o cauza de nepedepsire..deci in rejudecare sigur ca se aplica.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cauza la c.e.d.o. buhus ionela buhus ionela Buna ziua,as avea o intrebare referitoare la cazurile de la CEDO, prietenul meu a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, dar nu i s-a dat drumul din ... (vezi toată discuția)
Arestat 6 luni apoi scos de sub urmarire penala - actiune despagubiri materiale si morale Doru Piroi Doru Piroi Buna ziua. Pe scurt, am fost arestat in 1996 pentru contrabanda cu tigari. Am stat 5 luni si am fost eliberat din arest subcontrol judiciar. In 2008, la ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios ionharcau ionharcau buna seara, doresc sa aflu cum pot sesiza autoritatile despre un denunt calomnios facut impotriva mea trebuie precizat ca acest denunt a fost facut de ... (vezi toată discuția)