avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrebare legata de OUG111
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrebare legata de OUG111

buna ziua

imi explicati va rog si mie punctul urmator din OUG 111/2010

·        Art 13 alin (5): ” in cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.”

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:51, 29 August 2012
In calcului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare veniturile obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.La situatia la care va referiti dvs ,veniturile obtinute sunt din activitati independente, iar sumele obtinute difera de la luna la luna.Nu se obtine, in urma genului acestuia de activitati o suma constanta lunar , cum este in cazul veniturilor de salarii.Ca urmare, daca veti lua in calcul ultimele 12 luni, in iulie aveti suma de 1.000 lei, in iunie 1700, in mai 2100 si tot asa.Se aduna aceste sume iar totalul se imparte la numarul de luni (12, in cazul calcularii indemnizatiei crestere copil.) :)
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
va multumesc dl tudorvaleriu. noi legi/ordine/regulamente inseamna noi informatii. vad ca si bonurile de masa se pot lua in considerare. e bine de stiut. va multumesc ca ati incercat sa-mi oferiti un raspuns la intrebarea mea din celalalt post. oricum cei de la primarie imi dau raspunsuri halucinante si contradictori in situatia expusa de mine. va multumesc!
pt ela david: va multumesc pentru raspuns cu o intrebare :D Daca perioada in care s-au obtinut veniturile din activitati independenta este de 2 luni iar completarea pana la cele 12 luni necesare este formata din perioade asimilate insa fara venit. in acest caz tot la 12 se impart veniturile din activitatile independente? :)
Va redau tot din Ordinul 1474/2011:

Situatie:
Situaţia în care cele douăsprezece luni de eligibilitate sunt constituite şi din perioade asimilate sau numai din perioade asimilate. În acest caz, care sunt veniturile luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
În situaţia în care cele douăsprezece luni avute în vedere sunt constituite şi din perioade asimilate, aşa cum se prevede şi la art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor lua în considerare inclusiv sumele încasate de persoana îndreptăţită, reprezentând venituri aferente perioadelor asimilate. În cazul în care nu există venituri aferente perioadelor asimilate, atunci acele perioade se iau în considerare ca eligibilitate în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar venitul aferent acelor perioade este zero. În acest caz, cuantumul minim al indemnizaţiei la care este îndreptăţită persoana este de 600 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit nicoleta2014 nicoleta2014 Buna ziua. In cazul unui PFA norma de venit la calculul indemnizatiei de crestere a copilului se va lua in calcul: - un venit mediu lunar determinat ca: ... (vezi toată discuția)
Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Ajutoare maternitate crisrian crisrian Detin un II dar nu sunt angajata cu contract de munca si nici nu am platit nimic nici la pensie nici la sanatate. Intre timp am ramas insarcinata Am ceva ... (vezi toată discuția)