avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Datorii la firma la care lucrez.Urgent pls!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Datorii la firma la care lucrez.Urgent pls!

Buna!
Am si eu o nelamurire.Lucrez al o firma particulara cara maine -19.01.09-ma va trimite in somaj.
Eu am lucrat ca sofer si am luat bani de delegatie pe care nu i-am restituit la timp si acuma nici nu prea am de unde.
Din cauza asta probabil ca nu imi va semna lichidarea.
Intrebarea e ce se va intimpla maine cind afla patronul ca am datorii?
Poate sa imi retina cartea de munca?
Din cite stiu trebuie sa ma dea in judecata pentru recuperarea datoriilor-mie mai mult imi convine asa-sau gresesc?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sr1977 , utilizator 15:03, 18 Ianuarie 2009
Daca dumneavoastra ati primit bani de la firma si nu-i puteti justifica cu acte (chitante ,bonuri de casa) veti fi obligat, in urma decontului, sa-i restituiti. Daca nu faceti acest lucru de buna voie, patronul are dreptul sa va dea in judecata pentru recuperarea prejudiciului produs. Insa , in urma judecarii cauzei, cu siguranta , pe lenga suma resyanta veti fi obligat sa platiti si cheltuieleile facute de catre patron in aceea cauza (onorariu avocat, taxa de timbru) si chiar dobanda la suma restanta , calculata din ziua in care v-a pus in intarziere sau din data in care a facut plangere impotriva dumnevoastra.
Bun am inteles pina aici.Eu mizez ca nu o sa ma dea in judecata ca are el destule de ascuns prin firma si deconturi ...insa nu stiu cum o sa pot sa plec cu cartea de munca.?!
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Potrivit Decretului nr. 92/1976, carnetul de munca este act personal si nu poate fi retinut decat de organele de cercetare penala!
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea de munca Ginelinho Ginelinho salut!!! se poate retine cartea de munca in cazul in care demisionezi si ai o datorie la firma respectiva (bani imprumutati)??? (vezi toată discuția)
Cartea de munca lise lise Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)
Recuperare carte de munca getaflory getaflory Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pot sa imi recuperez cartea de munca de la o firma de confectii unde am semnat un contract ca daca plec de la firma mai ... (vezi toată discuția)