avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carte de munca

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca pot sa imi recuperez cartea de munca de la o firma de confectii unde am semnat un contract ca daca plec de la firma mai repede de 1 an de zile o sa le dau inapoi prima de angajare de 5 mil. lei vechi.Cand am plecat de la ei aveam lucrate doar 7 luni.
credeti ca exista vreo posibilitate de a primi cartea de munca fara a plati acesti bani?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 19:01, 7 Decembrie 2009
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
1. Chiar daca ii datorati legal acei bani nu are voie sa va retina carentul de munca.
2. Iata ce spune Decretul 92/1976:
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
3. Sesizati imediat ITM!
Nu au nici un drept sa va retina carnetul de munca. Prima de angajare ati obtinut-o de la ei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea de munca lise lise Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca bonicol bonicol o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., ... (vezi toată discuția)
Datorii la firma la care lucrez.urgent pls! Sr1977 Sr1977 Buna! Am si eu o nelamurire.Lucrez al o firma particulara cara maine -19.01.09-ma va trimite in somaj. Eu am lucrat ca sofer si am luat bani de delegatie pe ... (vezi toată discuția)