avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca

o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., societatea refuza restituirea acestor carti de munca invocand tot felul de aberatii... in temeiul legii poate face acest lucru? are vreo obligatie vizavi de acest lucru? daca da care este litera de lege care invoca acest lucru?...cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 5 August 2010
In cazul firmelor mici cartile de munca sint predate ITM-ul in momentul inregistrarii contractelor de munca la aceasta institutie. ITM-ul le completeaza/opereaza si le pastreaza. Salariatul trebuie sa se deplaseze pina la ITM sa-si ridice cartea de munca odata cu inregistrarea dispozitiei de desfacere a contractului de munca si a ultimului stat de plata.
Daca nu are depuse toate doc la dosar s-ar putea ca inspectorii de munca sa nu fie de acord sa vi le elibereze. daca aceste carti de munca se tin la sediul angajatorului respectiv atunci nu au nici o scuza, mai cu seama ca au termen ca in maxim de 5 zile de la data incetarii contractului ind de munca sa duca carnetul de munca la ITM bv spre viza. Daca le spuneti ca aveau obligatia sa vi le dea dupa cele 5 zile si tot invoca alte motive atunci puteti face sesizare la ITM la Corpul de Control ca nu vi se elibereaza carnetele de munca desi dvs aveti depusa cerere din data de.....!
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului
Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente (judecatoria) din zona in care angajatorul isi are sediul.
Din Decretul 92/1976 (inca valabil):
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
...
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
astazi am primit raspunsul din partrea ITM la sesizarea mea....
..."Avand in vedere adresa dvs inregistrata la ITM sub nr.../... va comunicam urmatoarele:
Potrivit art 4 alin 2 din Decretul nr 92/1976 - privind carnetul de munca, la incetarea contractului de munca angajatorul are obligatia sa restituie titularului carnetul de munca, completat cu toate inscierile la zi.
De asemenea, pentru eliberarea carnetului de munca, aveti posibilitatea de a pune in intarziere unitatea angajatoare printr-o notificare conform art 1079 din Codul Civil care se efectueaza prin intermediul executorilor judecatoresti.
in cazul in care unitatea angajatoare nu da curs notificarii, pentru solutionarea cererii referitoare la eliberarea carnetului de munca, va puteti adresa instantei judecatoresti competente, ce poate fi sesizata in termen de 30 de zile de la data cand ati luat la cunostinta de refuzul restituirii carnetului de munca (art 8 alin 2 din Decretul nr 92/1976 privind carnetul de munca)."
adica sa inteleg ca am asteptat o luna de zile sa primesc din partea unei institutii a statului ce???...nimic!!! - legea comunista inca ne calauzeste pasii in aceasta orbecaiala...traim intr-o tara de toata jena

Alte discuții în legătură

Nu pot sa imi iau cartea de munca ContSters156226 ContSters156226 Am lucrat la o firma si seful pentru 200 lei pe care trebuia sa ii dau lui nu imi da cartea de munca ,dar eu am lucrat ore suplimentare si nimeni nu imi ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti in cat timp este obligat angajatorul sa-mi elibereze carnetul de munca completat la zi si vizat de itm in cazul in care mi-au desfiintat ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca lise lise Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)