avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract comercial- obligatie de a face
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract comercial- obligatie de a face

Buna ziua,
In cazul unui contract de antrepriza, beneficiarul refuza sa semneze situatia de lucrari, procesul verbal de receptie finala dupa ce antreprenorul a executat intreaga lucrare si nu a facut nicio plata. A fost urmata procedura prealabila a concilierii dar degeaba, beneficiarul nu a raspuns la nicio adresa. Este posibil sa formulez actiune in instanta pentru a-l obliga la recunoasterea situatiei de lucrari si sa semneze p-vb de receptie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: panduruv , utilizator 15:33, 6 Martie 2015
Antreprenorul a inaintat procesul verbal de receptie a lucrarilor catre beneficiar, dar nu a primit niciun raspuns. Situatia este veche de jumatate de an.
Buna ziua!
Cum am indicat si in interventia prevedenta, in legatura cu receptia lucrarilor de constructii, aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile H.G. nr. 273/1994, privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 6 din H.G. nr. 273/1994, " Executantul trebuie sa comunice investitorului data terminarii tuturor lucrarilor prevazute in contract, printr-un document scris confirmat de investitor. O copie a comunicarii va fi transmisa de executant si reprezentantului investitorului pe santier. "
art. 7 - " Comisiile de receptie pentru constructii si pentru instalatiile aferente acestora se vor numi de catre investitor si vor fi alcatuite din cel putin 5 membri. Dintre acestia, obligatoriu vor face parte un reprezentant al investitorului si un reprezentant al administratie publice locale pe teritoriul careia este situata constructia, iar ceilalti vor fi specialisti in domeniu.................".
art. 8 - " Investitorul va organiza inceperea receptiei in maximum 15 zile de la notificarea terminarii lucrarilor si va comunica data stabilita:
a) membrilor comisiei de receptie;
b) executantului;
c) proiectantului.
Reprezentantii executantului, ai proiectantului si ai Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. nu pot face parte din comisia de receptie, acestia avand calitatea de invitat. "
ART. 12
" In cazul in care investitorul nu stabileste, in urma comunicarii primite, o data pentru receptia lucrarilor in termenul prevazut la art. 8, sau daca la data fixata nu se prezinta la locul de receptie direct sau prin imputernicit, executantul va reinnoi cererea pentru fixarea unei noi data de receptie in conditiile de la art. 8.
Daca nici pina la expirarea acestui al doilea termen investitorul nu fixeaza receptia sau daca comisia de receptie nu se prezinta la data fixata direct sau prin imputernicit legal, executantul va stabili un termen de receptie in intervalul de 12 zile calendaristice de la expirarea celui de-al doilea termen. Executantul va comunica investitorului in timp util termenul pe care l-a fixat. Daca investitorul, prin comisia de receptie, nu se prezinta la termenul fixat si nici nu a convenit cu executantul, inainte de termenul fixat de acesta, asupra unui alt termen pentru receptie, executantul va notifica in scris investitorului ultimul termen de intrunire a comisiei de receptie.
In notificare, executantul va preciza, totodata, ca investitorul va raspunde pentru acoperirea tuturor pagubelor produse prin neconvocarea comisiei de receptie."
ART. 13
" Comisia de receptie se intruneste la data, ora si locul fixate, iar presedintele acesteia, numit de investitor, stabileste programul dupa care va fi facuta receptia.
Comisia de receptie poate functiona numai in prezenta a cel putin 2/3 din membrii numiti ai acesteia. Hotaririle comisiei se iau cu majoritate simpla.
In cazul in care comisia nu se intruneste in totalitatea ei, presedintele poate fixa, pentru categoriile de lucrari pentru care nu s-au prezentat membrii comisiei, un nou termen in vederea efectuarii receptiei, termen ce nu va depasi 4 zile lucratoare de la data fixata initial.
In vederea desfasurarii in bune conditii a receptiei, investitorul are obligatia de a pune la dispozitia comisiei de receptie documentatia de executie, precum si documentele si explicatiile care ii sint necesare."

Astfel, daca nu sunt indeplinite conditiile legale impuse in sarcina beneficiarului, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru obligarea acestuia la indeplinirea "obligatiei de a face".

Sper ca v-ati lamurit si ca veti finaliza aceasta problema.

ATENTIE: In lipsa unui proces - verbal de receptie la terminarea lucrarilor nu se va putea incheia nici proces - verbal de receptie finala, intrucat acesta din urma se incheie la expirarea perioadei de garantie acordata lucrarilor, perioada care incepe sa curga de la data procesului - verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
In concluzie, fara procesul - verbal de receptie finala nu veti beneficia de restituirea garantiei de buna executie a lucrarilor executate in temeiul contractului.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Raluca Todea, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua. Am citit acest topic pentru ca este aproape identic cu problema mea, doar ca invers. Eu sunt investitorul/beneficiarul si printr-un contract cu un antreprenor stau de patru luni sa se finalizeze acoperisul casei mele. Au fost foarte multe probleme in executie, multe dintre ele constatate de importatorul de tabla in Romania sau de dirigintele de santier. Apoi, foarte multe materiale risipite iar antreprenorul nu vorbeste nimic despre pierderi, ba chiar imi solicita suplimentar materiale pentru a putea finaliza lucrarea. Eu am solicitat un inventar, iar asta nu s-a intamplat. Au mai venit, au mai lucrat si chiar si in acest moment, am un acoperis realizat in proportie de 90%, cu toate cele convenite prin contract achitate pana la acest moment, ultima plata fiind prevazuta a fi achitata la finalizarea lucrarii, conf. contract. Acum se pare ca Antreprenorul ma cheama in instanta avand ca motiv "obligatia de a face". Tin sa precizez ca nu-l opreste nimeni sa faca, doar ca nu mai vreau sa achit suplimentar materiale care au fost deja distruse. Iar pasul urmator pare sa fie solicitarea de a semna Procesul Verbal de Receptie a Lucrarii, prevazut a fi semnat la finalizarea lucrarii, dar lucrarea nu este inca finalizata. De pe acoperis lipsesc elemente de coama, ca sa dau numai un exemplu, cel mai vizibil. M-am adresat deja ANPC insa acestia ma indruma spre ISC, cu toate ca sunt probeleme mari in nerespectarea contractului de Antreprenor. De ex: nu exista proces verbal pe receptia produselor, garantia care sa acorda imediat ce ajung in santier s.a.m.d. Nu intentionam sa semnam procesul verbal de receptie a lucrarii pentru ca, asa cum zice si in legea 273/1994 dar si in contractul semnat, aceasta se semneaza la finalizarea lucrarii, cu toate acestea, ei vor sa ne notifice prin birou de executori judecatoresti in acest sens. Acum caut un expert tehnic autorizat care sa faca o constatare pe stadiul in care se afla lucrarea. Deja am o astfel de constatare, cu multe observatii datorita prostului montaj al invelitorii, din partea producatorului si importatorului de tabla in Romania, dar nu cred ca e suficient.
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
panduruv, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neconvocare comisie receptie anna2000 anna2000 conform hg 273/1994 am comunicat investitorului data terminarii lucrarilor si am solicitat convocarea comisiei de receptie. vremea trece, comisia ... (vezi toată discuția)
Comisia de receptie a lucrarilor elyababau elyababau Buna ziua! Lucrez la o societate comerciala care in urme unei licitatii publice a fost declarata castigatoare si in baza unui contract a executat o ... (vezi toată discuția)
Receptia finala a unei lucrari finantate de sapard serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am dori si noi un sfat cu privire la receptia finala a unei lucrari finantate de SAPARD. Astfel, la o investitie finanatata de SAPARD a fost respinsa o ... (vezi toată discuția)