Buna ziua,
Va rog daca ma puteti lamuri in urmatoarea problema:
La data de 2 februarie 2011, am incheiat un contract de cesiune de datorie, noi, in calitate de creditori impreuna cu debitorul nostru initial pe de o parte, si noul debitor, care urma sa preia datoria pe de alta parte.
Problema este ca, noul debitor, nu a achitat datoria asa cum s-a obligat prin respectivul contract, astfel incat ne vedem nevoiti sa ii actionam in judecata.
Problema noastra este daca trebuie sa mergem pe ordonanta 119, sau pe 5, deoarece avand in vedere contractul, eu cred ca ar fi implicate dispozitiile ord. 119, avand un contract, nu?
Va multumesc frumos pentru atentia acordata acestui mesaj.
diferenta dintre cele doua norme juridice este ca ordonanta 119 se aplica societatilor comerciale (profesionisti), iar ordonanta 5 se aplica persoanelor fizice.
In aceste conditii trebuie stabilit daca este un litigiu intre profesionisti, sau este unul intre persoane fizice. Cu atat mai mult cu cat exista un contract, presupunand ca partile sunt societati comerciale, mergeti pe 119.
va multumesc din suflet pentru sfaturi.
toate trei partile contractante suntem societati comerciale.
eu am ridicat si problema inexistentei la momentul incheierii ctr. de cesiune de datorie o reglementare expresa a acesteia in legislatie (la finelul anului 2011, mai bine ar fi fost o novatie), insa desigur cred ca acest lucru il pot motiva si dezvolta pe fondul cauzei, recurgand la modalitatile de interpretare ale contractului.
Va multumesc inca o data, si asatzi voi da drumul actiunii.
O zi buna sa aveti!
consider ca este o relatie de afaceri, atata vreme cat, debitorul nostru initial, a cedat datoria sa noului debitor CU CONSIMTAMANTUL NOSTRU, in calitate de creditori.
Novatie leasing
am preluat prin cesiune un contract de leasing de la o alta societate comerciala. ulterior am convenit cu creditorul si cu debitorul initial sa incheiem un ... (vezi toată discuția)