Asa cum v-a comunicat dl. av. Boncu, cota indiviza este trecuta distinct in contractul de vanzare cumparare.
Rugati pe domnul notar sa va arate un astfel de document si cine il elibereaza, apoi incercati sa rezolvati problema.
Aici pe forum s-a mai discutat despre cota-parte indiviza de proprietate comuna care reprezinta raportul dintre suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie decat locuinta si suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor cu alta destinatie decat locuinte, totul inmultit cu 100.
Pe de alta parte, in contractele de vanzare-cumparare, chiar in partea sa introductiva, dupa ce se arata cine este vanzatorul, cui vinde si ce vinde este specificat: ... impreuna cu dreptul la coproprietate fortata si perpetua asupra tuturor portiunilor din bloc, care prin natura si destinatia lor sunt de folosinta comuna." Mai departe este scris inca un paragraf " Totodata, se transmite cumparatorului si dreptul de folosinta asupra cotei indivize de ___ %, din suprafata totala de teren pe care se afla amplasat blocul XX, teren atribuit in baza deciziei Primariei municipiului XX"
Retineti ca suma cotelor-parti indivize exprimate in procente ale tuturor proprietarilor din bloc/scara/tronson trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 - aspect uneori intalnit in practica, conform cotelor-parti indivize inscrise in actul de proprietate, atunci cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei aratate mai sus, de baza fiind suprafata utila inscrisa in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu este clara sau nu este precizata in actul de proprietate, fie se apeleaza la serviciile unui specialist, fie se echivaleaza suprafata utila cu media suprafetelor unor apartamente similare din bloc/scara - totul cu acordul proprietarului in cauza, iar daca nu se poate obtine acordul acestuia, se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de catre membrii Com. Executiv.
Trebuie observat si retinut faptul ca aceasta notiune de cota-parteindiviza de proprietate se foloseste in general pentru calcularea cheltuielilor comune la as. de proprietari si cred ca se mai foloseste si de Finantele publice Locale pentru calcularea impozitului pe locuinta.
Succes!