avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor, mama interzice accesul tatalui la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor, mama interzice accesul tatalui la copil

Am fost casatoriti 2 ani si ceva din care a rezultat un copil minor de 3 luni. Am acelasi domiciliu cu sotia (apartamentul este al sotie dinainte de casatorie). Chiar daca EU am depus actiunea de divort cu termen in septembrie 2012 am mai incercat sa discutam dar fara nici un rezultat, nervi de ambele parti, reprosuri, tipete, cuvinte grele care nu se mai pot uita etc. Eu am plecat din locuinta la sora mea cu hainele de pe mine, pentru a evita certurile. Acum sotia i mi interzice accesul in apartament si la copil, spunand ca sa hotarasca instanta cand sa vin nu cand vreau eu. Am hine, uniforma de servici pe care nu mi le pot lua. De la inceputul relatiei noastre am fost implicat si daruit familiei dar datorita conjucturilor si a rudelor apropiate nu am mai gasit calea spre echilibrul unei familii normale. I mi iubesc copilul enorm de mult pentru ca am dorit acest copil enorm de mult si cu sacrificii imense, as vrea totusi sa pot vedea fetita si sa ma pot implica in cresterea ei. Ce pot face pentru a putea vedea fetita pana la hotararea unui program de catre instanta. (In cerere am cerut ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii soti, domiciliul minorei sa fie la mama fetitei, si ca ma oblig la plata pensiei alimentare in favoarea minorei). Mama fetitei nu vrea ca eu sa mai am contact cu fetita stiind ca asa ma poate face sa sufar cel mai tare si nu este de acord cu autoritatea comuna. Va rog un raspuns cu baza legala. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 20:39, 1 Septembrie 2012
faceti si o cerere de ordonanta presedintiala, prin care sa va acorde drept de vizita pana la judecarea pe fond.
Veti avea mult de furca daca nu ajungeti la intelegere in privinta modului in care va puteti exercita autoritatea parinteasca. Daca se incapataneaza sa va interzica accesul veti avea de tras, va recomand sa cautati pe cat posibil sa gasiti o cale de comunicare. Sunt multe situatii similare in care pe mame nu le sperie nici legea atunci cand decid ruperea relatiei copil-tata, iar asta poate conduce la complicatii, chiar daca aveti legea de partea dvs.

In astfel de cazuri de ajunge la procese, minciuni, manipularea/abuzarea emotionala a copilului pentru a-si insusi comportamentul mamei in privinta relatiei cu tatal, reclamatii, procese, psihologi, etc.

Daca chiar nu aveti de ales insa, va trebui sa va inarmati cu rabdare si sa va angajati un avocat specializat pe astfel de cazuri inca de la inceput.
Nu prea contează în aceste situații „încăpățânarea”mamei.
Regula este exercitarea autoritășii părintești în comun de către ambii părinți, chiar dacă se stabilește domiciliul copilului doar la unul dintre ei.

Este întradevăr traumatizant pentru copil stabilirea relațiilor cu părintele la care nu locuiește cu ajutorul executorului judecătoresc și al poliției, dar există și calea aceasta.

Dreptul la avea legături personale cu copilul nu poate fi îngrădit. Cu toate acestea este mult mai bine să ajungeți, pe cale amiabilă, la o înțelegere cu privire la programul de vizitare al minorului tocmai pentru a nu-l supune pe acesta la situații traumatizante. Ar trebui ca și mama să înțeleagă aceasta.
@ Patrick:

conteaza foarte mult incapatanarea mamei i nastfel de situatii. Credeti-ma ca stiu ce spun.
Din pacate mai exista si avocati care le invata pe aceste "mame" sa isi urmeze scopul ca nu are nimeni ce sa le faca. Este de ajuns sa primeasca un astfel de sfat si vor capata incredere maxima.

Din pacate nici cu executorul sau politia nu se reuseste momentan nimic, daca mama se opune.
Poate cand va intra in vigoare noul cod de procedura civila.
Deci sa inteleg ca pana nu hotaraste instanta in privinta vizitelor eu nu pot sa-mi vad copilul? Nu mi se pare corect deloc. E greu de acceptat asa ceva. I mi iubesc copilul si fac orice pentru el.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
cobra1980, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordonanta prezidentiala... valysandu77 valysandu77 buna ziua...am un proces in care mama cere custodia copilului,care se va desfasura in noiembrie...intre timp imi intrzice dreptul de a mi vedea copilul...am ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie ma impiedica sa-mi vad copilul cr1st1an_ cr1st1an_ Buna ziua, Am divortat la notar acum un an si cateva luni dar am locuit impreuna cu sotia pana acum o luna. Din casatorie a rezultat o fetita acum in varsta ... (vezi toată discuția)