avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubiri lg 221 din 2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubiri lg 221 din 2009

ma intreseaza si pe mine daca se acorda se actualizeaza cheltuielile de judecata si se acorda despagubiri persoanelor care au fost condamnate politic in per.1945-1989.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:21, 30 August 2012
Despagubiri se acorda, dar cheltuielile de judecata nu se actualizeaza.
Stimat forumist,

Depinde și cum s-a cerut acordarea acestora.

Astfel, din punctul meu de vedere se pot face anumite diferențieri:

1.În momentul de față, pentru cereri noi, în ceea ce privește daunele materiale, Legea 221 nu mai poate produce efecte, termenul de 3 ani fiind epuizat.

În acest sens, puteți vedea argumentele aduse aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. În ceea ce privește cheltuielile de judecată - vorbesc de cele ocazionate de condamnarea politică - eu consider că, dacă au fost cerute ca formă de confiscare, înainte de epuizarea termenului de 3 ani și s-a cerut ca atare actualizarea lor, s-ar putea acorda în această variantă.

Obținerea acestora actualizate ar implica:
- cerererea lor inițială, ca atare - capăt distinct de cerere,
- dovedirea lor, atât din dispozitivul hotărârii de condamnare, cât, dacă este posibil, prin dovada achitării lor efective,
- dovedirea cuantumului sumei actualizate, prin date de la Institutul Național de Statistică și actualizare proprie, sau prin expertiză contabilă.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 calemia calemia se mai poate introduce actiune in baza legii 221/2009? mentionez ca bunicii si tatal meu au avut domiciliul obligatoriu in baragan timp de 5 ani si ca in ... (vezi toată discuția)
Acordarea despagubirilor ContSters79066 ContSters79066 Revin cu o întrebare pe care am mai pus-o în anul 2010 referitoare la acordarea desbăgubirilor în cuantum de 5.000 de euro, despăgubiri acordate în baza ... (vezi toată discuția)
Legea221/2009 12robi 12robi Parintii mei au fost deportati din banat in baragan si au fost beneficiari ai legii 118,dar au decedat unul in anul 1996 iar celalalt in 1999.Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)