avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia achizitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia achizitiva

O persoana, proprietar al unui apartament cu 2 camere, a luat in posesie, cu acordul tuturor locatarilor blocului si camera-uscator, care se afla langa apartamentul sau si astfel si-a marit suprafata apartamentului.Acum doreste sa vanda apartamentul, dar are act de proprietate doar pe cele 2 camere, nu si pe cea de-a treia.A intrat in posesia uscatorului in urma cu 10 ani, poate deveni proprietar prin prescriptia achizitiva?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:41, 29 August 2012
Cred ca ar putea avea sanse daca va dovedi.
Trebuie sa treaca 30 de ani si nu 10 ani pentru a putea opera prescriptia achizitiva.
Nu cred că este posibil aşa ceva, deoarece persoana deţinea acea cameră cu titlu precar, fiind un simplu detentor , de fapt, acea cameră-uscătorul având regimul unui bun aflat în proprietatea comună a celor din imobil , ca şi alte părţi comune , cum ar fi casa scării, subsolul, etc. Deci nu poate vinde decât apartamentul al cărui proprietar este, compus din cele 2 camere, faptul că a stăpânit, timp de 10 ani, cu acordul celorlalţi proprietari şi uscătorul, nu poate conduce la dobândirea dreptului de proprietate a acestuia prin uzucapiune. În plus, pentru incidenţa uzucapiunii,de scurtă durată, ar fi necesar să fie îndeplinite mult mai multe condiţii, dar oricum nu se pune problema ca bunul să fie astfel dobândit .
Cred că ar trebui lămurit aspectul la momentul înstrăinării imobilului, tot cu acordul celorlalţi proprietari, care va fi regimul uscătoriei după înstrăinarea imobilului, cumpărătorul îl va deţine , ca şi vânzătorul, prin acordul celorlalţi, ori va redeveni un bun pe care-l vor folosi toţi ceilalţi, adică îşi va recăpăta destinaţia iniţială, aceea de uscătorie.
Problema cu justul titlu cred ca ar constitui pe undeva problema de baza in ceea ce priveste cei 10 ani.
Daca nu are just titlu...
Cred ca Carmen la asta s-a gandit.

Este insa adevarat ca daca a fost detentor precar nu va uzucapa.

In civil fara a se vedea actele e mult prea greu de spus...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Salll - daca am platit impozitul pentru imobil e ca si al meu? dede1994 dede1994 buna...as vrea sa stiu si eu daca am platit eu taxa la casa timp de 17 ani....si eu nu am acte pe casa....din urma unor zvonurii am auzit ca daca am platit ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)