avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand si cum trebuie sa anunti ca angajat, ca esti in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand si cum trebuie sa anunti ca angajat, ca esti in concediu medical?

Buna seara! Va expun un caz: salariatul absenteaza nemotivat; este concediat pentru abateri disciplinare. Decizia de sanctionare disciplinara ii este inmanata personal, refuzata, expediata cu AR-refuzata. Dupa sapte zile angajata expediaza prin posta angajatorului, fotocopiile color, a doua certificate medicale. Pana la acel moment, aceasta nu a adus la cunostinta angajatorului prin niciun mijloc, despre incapacitatea sa de munca. A doua zi de concediu medical este si data la care salariatei i-a fost desfacut CM, fara insa ca angajatorul sa fi avut cunostinta de aceasta la momentul demiterii. Este corect asa cum a procedat angajatul? Ce ar fi trebuit sa faca angajatorul in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: garetbora , utilizator 17:33, 23 Decembrie 2019
Nu este legal cum a procedat angajatul. Acesta trebuia sa trimita angajatorului concediul medical cel tarziu pana in ziua de 5 a lunii urmatoare celei pe care a primit concediul medical. In plus angajatul trebuia sa anunte angajatorul despre imposibilitatea de a veni la serviciu, in termenul stipulat in Regulamentul Intern al societatii.

Pentru ca concedirea sa fie legala e important sa se fi facut corect procedura cercetarii dicplinare, sa fi fost convocat salariatul la cercetare de comisia de disciplina, sa exista dovada convocarii, etc ...
Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:
Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare (art. 81.(1))
...multumesc pentru precizarile legale; da, desfacerea contractului s-a facut asa cum ati precizat ,,zerognost", dar cum ati fi procedat in locul angajatorului, daca nu ati fost instiintati de catre angajat in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical, absentand nemotivat l-ati demis intretimp pe angajat si v-ati trezit pana in ziua de 5 a lunii urmatoare cu fotocopia concediului medical?

Legea prevede ca in 24 de ore sa anunte ca este in concediu medical si pana pe data de 5 ale lunii urmatoare sa prezinte concediul medical ..prin urmare, daca angajatorul a respectat procedura pentru desfacerea disciplinara nu are nicio culpa in acest caz , avand in vedere ca angajatul nu a respectat termenul stabilit de lege pentru a-l anunta pe angajator ca este in concediu medical.
Buna ziua. Unde si cum pot sa anunt angajatorul cu privire la concediul medical in conditiile in care nu raspunde la email, pe site, pe facebook, si nu are un nr de telefon? Sediul il are la vreo 300 km distanta si nu are reprezentanti pe zona. De o luna de zile incerc sa iau legatura cu angajatorul, o firma de recrutare, care nu raspunde nicicum, iar clientul sau pentru care lucrez, poate sa refuze oricand si sa nege orice informatie sau cerere pe care i-o solicit sau ofer. Nu am cu ce dovedi nimic. Ca de exemplu, am solicitat o zi de invoire, mi s-a acordat printr-o cerere tipizata de la clientul lor, pentru care lucrez, insa poate sa ma invoiasca, poate sa nu, eu nu am cu ce dovedi, la fel cum am patit cu orele suplimentare. Am efectuat munca in zi libera de la stat si mi-a trecut normal pentru ca am lipsit in alta zi. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2019
garetbora, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data decizie incetare, 61, a alinadobre alinadobre In situatia in care un salariat este convocat pt a fi cercetat disciplinar (pt. absente nemotivate) si nu se prezinta la convocare, se face proces verbal, apoi ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un salariat care nu a mai venit la munca de mai bine de 1 saptamana, l-am pus absent nemotivat, am inceput cercetarea disciplinara si nu s-a ... (vezi toată discuția)
Salariatul a anuntat la cateva zile ca este in cm anymaryh anymaryh Buna ziua, Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: in ziua de 16.11.2017, un salariat a avut o discutie contradictorie cu seful cu referire la ... (vezi toată discuția)