avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... examen medical la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

examen medical la angajare

Am urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez la o societate si mi s-a solicitat adeverinta de la medicul de familie, in care sa specifice ca sunt apta de munca, urmand ca in termen de o luna de la angajare sa fiu programata la medicul de medicina muncii.
Eu stiam ca examenul medical la angajare se face de catre medicul de medicina muncii obligatoriu, insa de la societate mi s-a spus ca nu, voi fi programata dupa ce incep efectiv activitate si ca acea adeverinta de la medicul de familie este suficienta la momentul angajarii.
Asa este sau nu? Si daca nu, care sunt articolele de lege exact in care se stipuleaza acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 30 August 2012
Buna ziua!
Articolul din codul muncii care prevedea obligativitatea examenului medical la angajare este articolul 27:

rt. 27. [obligativitatea avizului medical la angajare]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(5) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.

Din punctul meu de vedere, nu este suficienta adeverinta de la medicul de famili. Acea adeverinta certifica doar ca sunteti apta de munca, dar nu specifica pentru ce munca. Examenul medical la angajare se face in baza fisei de expunere la riscuri pe care, in general, firma o trimite medicului de medicina muncii.
Art. 27 alin. 3: "Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical (..) sunt stabilite prin legi speciale".
Care sunt aceste legi speciale?
Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.

Astfel, H.G. nr. 355/2007 privind controlul sanatatii lucratorilor precizeaza in art. 15, ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelelor prevazute in anexele la H.G. nr. 355/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare angajare ContSters171121 ContSters171121 Buna ziua. Pentru a angaja pe cineva este nevoie de medicina muncii, sau ar fi de ajuns adeverinta de la medicul de familie pe care sa fie precizat apt de ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca, in cazul angajarii este suficienta o adev de la medicul de familie prin care sa arate ca salariatul este apt de munca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta apt de munca alingorj alingorj As vrea sa stiu daca adeverinta medicala necesara angajarii poate fi eliberata de un alt medic nu de medicul meu de familie. Am fost la un medic m-a consultat ... (vezi toată discuția)