avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... indiviziune-vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

indiviziune-vanzare cumparare

Proprietarul unui sfert dintr-un imobil poate face act de vanzare cumparare fara acordul celorlalti mostenitori ?(1 disparut de 50 de ani si unul cu domiciliul necunoscut). Daca nu, ce poate face daca doreste sa nu mai aiba in proprietate acest imobil, respectiv sa platesca impozitul la stat?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 10:40, 20 Ianuarie 2009
Buna ziua,

solutia este un partaj care se va face numai la instanta cata vreme unul dintre coproprietari este disparut. Daca intr-adevar el este " disparut" atunci lucrurile se complica, urmand a fi urmata o procedura privind disparitia persoanelor. Sper eu ca pur si simplu nu-i mai stiti adresa, caz in care va fi verificat la Evidenta Pupulatiei si apoi, dc nu se gaseste adresa acestuia el va fi citat prin mica publicitate.

Cu stima,
av Boncu
respectivul a plecat in armata in anii 1950 si de atunci nu se mai stie nimic de el, ultimul domiciliu a fost cel in care a locuit cu mama sa. (bunica decedata in 1995 dupa care s-a facut succesiunea anul acesta) Ce se poate face in acest caz? Se poate face o donatie a sfertului? sau se poate merge pe uzucapiune?
Coproprietarul poate dispune neîngrădit de cota parte pe care o deţine. Poate să o vîndă, poate să o doneze, fără să fie nevoie de acordul celorlalţi coproprietari.

În principiu, coproprietarul nu poate uzucapa împotriva celorlalţi coproprietari decît în condiţiile în care poate dovedi intervertirea posesiei comune asupra imobilului într-o posesie utilă. Cred că vă aflaţi în această situaţie.

Fac trimitere şi la o speţă: [ link extern ]

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri, dar "intervertirea posesiei comune asupra imobilului într-o posesie utilă" - nu inteleg ce inseamna.
Înseamnă transformarea posesiei comune, specifică proprietăţii pe cote părţi, într-o posesie individuală, exclusivă, sub nume de proprietar, aptă să conducă la uzucapiune.

Citiţi vă rog şi Decizia la care am făcut trimitere.



PS. Oricum, veţi avea nevoie de un avocat.
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate uzucapa coindivizarul prin folosinta neintrerupta si netulburata a unei parti din podul comun avb_grup avb_grup buna ziua, va rog o sugestie cu privire la urmatoarea problema. Intr-un imobil exista trei co-proprietari; fiecare detine cate un nivel in proprietate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe noul cod 2011 !!! tibors tibors 3 coproprietari pe un imobil. Doi din acestia au parasit legal tara (in 1960) si ar avea peste 100 de ani de la data nasterii lor. Nu au mai dat vreun semn ... (vezi toată discuția)
Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)