Parintii mei se cearta pe o garsoniera , mai mult tatal meu care ameninta ca o va vinde. Parintii mei sunt divortati ( pana acum nici unul nu a pus problema de partaj ), garsoniera a fost cumparata in perioada cat au fost casatoriti si sunt amandoi proprietari pe acte 50/50 . Contratul garsonierei e la tatal meu!
Poate face ceva fara mama mea ? Teoretic nu , dar mamei mele ai este teama sa nu masluiasca actele ( nu stiu daca ar avea cum dar are teama asta ) ,
Unde ar putea mama mea sa se duca sau sa scoata si ea o copie a contractului sa sa aiba si ea ceva la mana ? sau un act !
Pentru ca tatal mei ameninta ca o pune pe mama lui ( bunica mea ) sa dea o declaratie ca a fost cumparata cu banii bunicii altfel facand o frauda , si sa arate ca si cand ar fi mostenire !
Dati-mi un sfat va rog doar unde ar putea mama mea sa se duca , sa scoata si ea o copie a unui act care atesta ca este trecuta in acte ! Multumesc frumos
Eu va sfatuiesc, ca mama sa mearga la Impozite si taxe sa faca o cerere prin care solicita copie dupa actul imobilului, existent in dosarul fiscal. Tot acolo depune o cerere prin care solicita sa se puna interdictie privind vanzarea imobilului de catre sot, au fost cazuri cand s-a dat curs la asa ceva. Imobilul nu poate fi instrainat fara emiterea Certificatului fiscal in care sunt mentionati ambii parinti. Posibil si la cadastru sa depuneti o cerere, pt a nu vinde imobilul, nu stiu sigur acolo.
In ceea ce priveste amenintarea privind declaratia care ar putea sa o dea bunica, aceasta in instanta, trebuie sa demonstreze ca a detinut economii sau a instrainat un imobil pt a cumpara garsoniera parintilor la aceea data. Daca este luata cu credit, de parintii dvs, nu poate face nimic este bun comun.
Ca masura asiguratorie impotriva eventualei tranzactionari a garsonierei,partea interesata sa solicite notarea interdictiei de vanzare la OCPI
Notarea interdicţiei de vânzare în cartea funciară se face potrivit legii la cererea persoanei interesate, adresată conform art. 48 din Legea nr. 7/1996 Oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară.
1) DA, poate : tatăl dvs. poate vinde NU GARSONIERA ci doar cota sa parte - în speță cota parte de 50% ;
2) și mama dvs. idem ;
3) mama dvs. trebuie să solicite-n scris (să depună o Cerere) la entitatea vânzătoare dacă a fost I.C.R.A.L, ori la B.N.Public care a întocmit actul de V/C și toate celelalte formalități;
4) se poate solicita chiar și un extras (depune Cerere+taxă eliberare) de Carte Funciară de la Oficiul Județean de Cadastru-C.F (în conținutul lui filele A-B-C este precizat pt. fiecare cota parte) ;
5) ca tatăl dvs. să procedeze cum afirmați : e necesar un proces civil, timp îndelungat (specific instanțelor din România), taxe de timbru (se declară valoarea imobilului, instanța calculează valoarea taxei de timbru și i-o impune a fi achitată tatălui dvs. sub sancțiunea respingerii acțiunii civile , taxa e cam mare), ar trebui ca bunica dvs. din partea tatălui să depună mărturie (potrivit afirmațiilor dvs. NEADEVÃRATÃ, eu nu cunosc adevărul.Pt. depunerea de mărturie mincinoasă, Legea penală sancționează martorul), o taxă de timbru judiciar (nesemnificativă), probabil e nevoie și de un avocat care muncește (pe bani) etc etc
6) ”si sa arate ca si cand ar fi mostenire ! ” NU ține figura ! De la arăta și până la a fi cu adevărat, e cale lungă.Orice moștenire se face numai prin B.N.Public : există acolo acte etc De unde poate lua tatăl dvs. aceste acte ?