avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... NCPC Art. 432 - Excepția autoritãții de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

NCPC Art. 432 - Excepția autoritãții de lucru judecat

Cum interpretați prevederile art. 432 NCPC referitor la excepția autorității de lucru judecat?

„Art. 432. - Exceptia autoritatii de lucru judecat poate fi invocata de instanta sau de parti in orice stare a procesului, chiar inaintea instantei de recurs. Ca efect al admiterii exceptiei, partii i se poate crea in propria cale de atac o situatie mai rea decat aceea din hotararea atacata.”

Nu mi-e clară legătura dintre principiul „non reformatio in pejus” și autoritatea de lucru judecat.
Cel mai recent răspuns: ralucaSM , utilizator 16:55, 31 Octombrie 2012
Sub imperiul actualei legislatii procesual civile (unde nu exista un text expres precum cel din teza finala a art 432 din viitorul c.p.c) s-a mai discutat ce facem in urmatoarea situatie:

Reclamantului i s-a admis in parte cererea de chemare in judecata.

In apelul reclamantului (care tinde la admiterea in tot a cererii sale) se constata ca exista autoritate de lucru judecat. (exceptia fiind absoluta poate fi invocata in orice stare a procesului, deci direct in apel).

Si s-a pus intrebarea: Poate instanta de apel sa admita aceasta exceptie? Pentru ca s-ar ajunge la respingerea in intregime a actiunii reclamantului, cu consecinta inrautatirii situatiei sale in propria cale de atac.

Drept solutie care sa impace si capra si varza (si principiul amintit si lucrul judecat) s-a propus ca, intr-un astfel de caz, instanta de apel sa respinga apelul, pastrand hotararea atacata. (reclamantul sa ramana cu ce i s-a acordat prin sentinta, pentru ca nici paratul n-a fost destul de diligent sa declare si el acolo un apel principal ori macar incident).

Nu mi-a placut niciodata aceasta solutie de impacat si capra si varza. Si iaca Noul cod de procedura civila vine sa rezolve conflictul in favoarea lucrului judecat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
romascanu, moderator
AntiStress a scris:

mda, .. legea a fost facuta in asa fel incat justitiabilul sa piarda un proces tocmai prin caile sale legale de atac.
asadar, traiasca republica socialista romania, ca doar acolo se poate intampla asa ceva, adica o lege sa nu fie clara pentru justitiabili, dar in acelasi timp, ea sa fie clara doar pentru judecator, ca acesta este un mic Dumnezeu, care trebuie sa hotarasca daca un om are dreptul sa se apere, sa traiasca, sau sa fie condamnat.
rusine justitiei romane .. daca ea se poate numi justitie.


Se pare că ori nu ați înțeles despre ce e vorba în propoziție ori ați greșit forumul.

Este vorba despre o prevedere expresă în NCPC care reglementează o problemă care se rezolva diferit de la o instanță la alta în vechiul cod..

Partea cu „mic Dumnezeu” sau cu „rușinea justiției” cred că e bine să o păstrați pentru altundeva.

Buna ziua.
Imi spuneti va rog daca exista autoritate de lucru judecat in cazul in care un creditor a formulat impotriva mea o somatie de plata, pentru o suma care rezulta din 4 facturi, cerere respinsa de catre instanta, iar ulterior a formulat o noua actiune in instanta insa pe OUG 119, privind acelasi contract incheiat intre noi, ceea ce difera este insa soldul. Suma solicitata este compusa doar din 2 facturi,dintre cele 4 solicitate anterior prin somatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pierdut, reluare fetculeana fetculeana Daca am pierdut un proces pot sa o iau de la capat cu un alt avocat? (vezi toată discuția)
Repropunerea aceleiasi actiuni popionela popionela Buna ziua, am o rugaminte pentru cine poate sa ma ajute cu un sfat: As vrea sa stiu daca o actiune de drept civil care a fost inaintata in anul 2009, ... (vezi toată discuția)
Exceptia prescriptiei dr. actiune si principiul non reformatio in pejus ankagrecia ankagrecia As dori sa stiu care este legatura intre exceptia prescriptiei dreptului la actiune pentru obligatia de a face invocata de parat in apel si principiul non ... (vezi toată discuția)