avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Repropunerea aceleiasi actiuni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Repropunerea aceleiasi actiuni

Buna ziua,

am o rugaminte pentru cine poate sa ma ajute cu un sfat:

As vrea sa stiu daca o actiune de drept civil care a fost inaintata in anul 2009, judecata pana in apel si a fost hotarata definitiva si irevocabila in anul 2013, poate sa fie din nou ceruta rejudecarea sa de catre reclamantul?
Daca nu, conform carui articol din C.p.c. nu are dreptul la rejudecare?
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:21, 11 Septembrie 2013
Stimată doamnă.

În primul rând, există autoritate de lucru judecat.

Pentru reclamant, ca excepție de la principiul respectării autoritații de lucru judecat, poate fi situația în care acesta a câștigat primul ciclu procesual, dar din cauza imposibilității executării hotărârii, motivată de intervenirea prescrierii dreptului de a cere executarea silită, va intenta o nouă acțiune, pentru a o putea pune în executare.

În acest dens, puteți lectura articolul scris aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Dacă reclamantul dorește să reintroducă o nouă acțiune, deoarece a pierdut primul ciclu procesual, i se va opune autoritatea de lucru judecat.

Chiar și în acest caz, pot exista excepții. Ca exemplu, când procesul este pierdut prin anularea acțiunii ca netimbrată, se poate reintroduce o altă acțiune, bineînțeles, cu condiția să nu se fi prescris dreptul material la acțiune.

Prin urmare, există nuanțe și nuanțe. Regula este, însă, a respectării autorității de lucru judecat, parte a principiului preeminenței dreptului, puternic apărat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cu stimă.
Va multumesc frumos pentru raspunsul dumnea voastra

Ultimul termen de judecata la apel a fost in luna Ianuarie 2013 si intradevar actiunea nu a fost timbrata.
care ieste termenul pentru a putea cere rejudecarea actiuni.
multumesc
Stimată doamnă,

Dvs nu veți cere rejudecarea pe un anumit temei de drept care să evite autoritatea de lucru judecat. Situația este inversă, nu există autoritate de lucru judecat, nici temei de drept pe care să se fie argumentată autoritatea.

Prin urmare, veți depune o nouă cerere taxând corect. De invocat, veți invoca, în drept, temeiurile pe care considerați necesar să fundamentați acțiunea principală.

Subliniez, deci: nu cereți nici o rejudecare. Introduceți, în schimb, încă o dată, respectiva acțiune.

Singura diferență este că va trebui să vă raportați acțiunea la toate modificările legislative care au intervenit: Noul Cod Civil, Noul Cod de Procedură Civilă, o eventuală informare despre mediere, dacă este cazul...etc.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ncpc art. 432 - excepția autoritãții de lucru judecat Patrick_ Patrick_ Cum interpretați prevederile art. 432 NCPC referitor la excepția autorității de lucru judecat? [i]„Art. 432. - Exceptia autoritatii de ... (vezi toată discuția)
Lucru judecat iuliamariana iuliamariana Am un proces pe rol din data de 20.07.2012 obiect -[b]fond funciar anulare TP; obligaţia de a face[/b],-cu COMISIA COMUNALA DE FOND FUNCIAR A COMUNEI ... (vezi toată discuția)
Inadmisibilitate modificare cerere in apel eugen82 eugen82 Va rog daca cineva cunoaste jurisprudenta privind inadmisibilitatea modificarii cererii de chemare in judecata in faza de apel - art.294 C.pr.civ. Ma ... (vezi toată discuția)