avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă inadmisibilitate modificare cerere in apel
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

inadmisibilitate modificare cerere in apel

Va rog daca cineva cunoaste jurisprudenta privind inadmisibilitatea modificarii cererii de chemare in judecata in faza de apel - art.294 C.pr.civ.
Ma intereseaza in mod special motivarea instantelor, daca exista motivari privind necesitatea respectarii dublului grad de jurisdictie.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 13:40, 7 Noiembrie 2011
Motivarile privesc incalcarea dispozitiilor imperative ale art.294 C.p.c
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
ContSters103772, utilizator
Evident ca motivarile privesc incalcarea art.294, dar eu am intrebat altceva , ma intereseaza decizii in care sa se argumenteze cu necesitatea respectarii dublului grad de jurisdictie.
Am gasit astfel de jurisprudenta intr-o lucrare cod procedura civila adnotat care desi editata in 2011 contine spete sau citate din autor de pe la 1897 -1900 - 1923 !
Am mai gasit comentarii intr-o alta lucrare de drept procesual civil, dar incerc sa identific decizii mai ales ICCJ cit de cit mai noi .
Sint in rejudecare fond dupa casare cu trimitere, dosar aflat din nou la instanta de fond (detaliat in raspunsul pe care l-am dat la topicul "Precizarea actiunii..." de pe acest forum).
In rejudecare la primul termen am facut o modificare ca urmare a unor aspecte pe care le-am cunoscut ulterior pronuntarii din primul ciclu procesual, iar cealalta parte a invocat exceptia inadmisibilitatii modificarii cererii in rejudecare, argumentind ca dosarul a fost deja in apel unde cererea nu poate fi modificata.
Ceea ce urmaresc este sa arat ca fiind din nou in prima instanta si in speta mea din nou la prima zi de infatisare, nu se pune problema ca nu s-ar asigura cele doua grade de jurisdictie, modificarea fiind admisibila.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
eugen82, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
@stefan.g nu este deloc cam tirziu si intrebarea era alta
decizia ICCJ din 2005 o cunosc este peste tot pe internet, asa pt. intelegerea dvs. aprecierile din aceasta decizie se refera la acea speta, in care era vorba de o casare cu trimitere si cu indicatii date de instanta de recurs asupra fondului
daca ati citit intrebarea mea, am o speta in care hotarirea de fond a fost desfiintata in apel in intregime, fara indicatii, in rejudecare se reia de la zero
am decizii ale curtilor de apel care spun ca atunci cind in primul ciclu procesual nu s-a intrat in cercetarea fondului. se revine la prima zi de infatisare si se poate modifica cererea, fara a fi tardiva modificarea
intrebarea mea era alta si pe mine ma interesa altceva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta procedura penala MihaelaStancu02 MihaelaStancu02 In primul ciclu procesual Curtea de Apel, care a judecat fondul a omis sa se pronunte pentru 2 infractiuni pentru care inculpatul a fost trimis in judecata si ... (vezi toată discuția)
Introducere nou pirit in solidar eugen82 eugen82 caut jurisprudenta privind admisibilitatea introducerii unui nou pirit in solidar in cursul procesului in prima instanta dar dupa prima zi de infatisare , ... (vezi toată discuția)
Rejudecare prima zi infatisare eugen82 eugen82 Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: O hotarire de fond a fost respinsa pentru autoritate de lucru judecat (exceptie invocata de pirit) , Instanta de ... (vezi toată discuția)